Šta znače nove mere Vlade i kako će uticati na naše državljane koji dolaze iz inostranstva

Naši državljani koji dolaze iz ugroženih područja biće stavljeni pod zdravstveni nadzor

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj vanrednoj sednici Odluku o izmeni i dopuni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 (korona virus) izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću.

Takođe, donela je niz mera kako bi se sprečilo širenje virusa korona u našoj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, doneta je odluka da se stranim državljanima pojedinih zemalja privremeno zabrani, odnosno ograniči ulazak u Srbiju.

Radi što preciznijeg informisanja građana i celokupne javnosti, u nastavku su pojašnjenja i način primenjivanja današnjih mera.

Strani državljani

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima (bez obzira na pripadajuće državljanstvo ili zemlju koja im je izdala važeću putnu ispravu) a koji dolaze iz država, odnosno područja označenih kao žarišta epidemije korona virusa privremeno se zabranjuje ulaz u Republiku Srbiju, naveli su iz Vlade Srbije.

To su: Provincija Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grad Degu (Daegu) i provincija Severni Gjongsang (North Gyeongsang) u Republici Koreji, Švajcarska, Italija, Iran, Rumunija, Španija, Nemačka, Francuska, Austrija, Slovenija i Grčka.

Državljani Srbije

Naši državljani koji dolaze iz država, odnosno nabrojanih područja prepoznatih kao žarišta epidemije korona virusa određuje se obavezna mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana - izolacija u kućnim uslovima.

Foto: Tanjug/AP

Ko je isključen iz ovih mera: Kamiondžije, železničari...

- Vozači i suvozači teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.

- Posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe. U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Republike Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije

- Vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima

- Posade i kabinsko osoblje aviona čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Srbije

- Lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem

Video: U Srbiji potvrđeno 5 novih slučajeva zaraženih koronom, ukupno 46

(Telegraf.rs)