Ovako se u Srbiji organizuju da bi pomogli ljudima u izolaciji: Takvih akcija treba nam što više

Šta raditi ako nema ko da vam donese hranu, lekove, šta ako vam pukne cev ili nestane struje u kući?

Povećanje broja obolelih od korona virusa, ali, još više, onih koji su eventualno bili u kontaktu sa njima, za mnoge ljude znači - samoizolaciju.

Sada, kada je u Srbiji na snazi vanredno stanje, toga će, sudeći po razvoju situacije, biti sve više.

Deluje jednostavno. Zatvorite se u svoja četiri zida na 14 dana i čekate.

Ali, šta raditi ako nema ko da vam donese hranu, lekove, šta ako vam pukne cev ili nestane struje u kući? Šta ako neko treba da vam prošeta psa?

Kako su u samoizolaciji često i oni stariji, usmaljeni ljudi, a da ne govorimo o tome da i kada nisu bili u kontaktu sa obolelima bolje je da što manje izlaze iz kuće u ovakvoj situaciji, građani su se na društvenim mrežama već organizovali da jedni drugima pomažu.

Printskrin: Facebook

- Ako ste u kućnom karantinu ili spadate u grupu ugroženih korona virus epidemijom i želite da smanjite izlaske među ljude, napišite u komentaru šta vam je potrebno i u kom gradu i komšiluku živite - uputstvo je koje je dato na fejsbuk stranici Pomoć sugrađanima u karantinu - Srbija.

Obaveštenje je i za one koji su zdravi i nemaju potrebe za samoizolacijom - da u komentaru napišu gde stanuju i gde bi mogli da pomognu ljudima.

- Hvala svima koji pomažu! Biti u karantinu dve nedelje može da bude teško i lepo je učiniti sve što možemo da pomognemo našim sugrađanima da im ovo vreme lakše prođe - stoji u zaključku.

Printskrin: Facebook

Građani se pozivaju da privatne adrese, iz bezbednosnih razloga, ipak šalju privatnim porukama. Ovako izgledaju prepiske...

- Bravo za grupu! U Negotinu sam i ukoliko je nekome potrebna pomoć može da me kontaktira - napisao je jedan Mirko.

- Nudim pomoć oko kupovine namirnica, plaćanje računa ili kupovine medikamenata iz apoteke - piše Milica iz Železnika.

Printskrin: Facebook

- Živimo u Kikindi. Supruga i ja. Mi smo rizična grupa. Potrebna nam je pomoć za nabavku svakodnevne potrepštine - piše Matija.

Naravno, potrebno je voditi računa i a koji način će se kontaktirati sa ljudima u karantinu, u grupi se predlaže elektronsko plaćanje, ostavljanje paketa ispred vrata...

Video: Beogradske prehrambene prodavnice i lanci dobro snabdeveni

(Telegraf.rs)