Slanina, čvarci, ajvar, vino, rakija i muzika od ranog jutra - ovako izgleda "Čvarak fest"

Takmičenje u spravljanju pravih banatskih čvaraka ove godine privuklo je rekordan broj učesnika, jer su se za učešće prijavile čak 53 ekipe

Foto: zrenjaninski.com

U Mužlji, kod Zrenjanina na terenima Sportskog centra Lehel, danas se održava tradicionalni, 9. po redu "Čvarak fest".

Takmičenje u spravljanju pravih banatskih čvaraka ove godine privuklo je rekordan broj učesnika, jer su se za učešće prijavile čak 53 ekipe.

Foto: zrenjaninski.com

"Čvarak fest" već godinama je prilika da svi mali proizvođači iznesu na tezge i prodaju svoje proizvode. Tako je i ove godine.

Ima tu slanine od običnih svinja i od mangulica, dimljenih i svežih kobasica, švargle, krvavice, bele kobasice, čvaraka… Naravno, i pečene slanine od gronika. Proizvođači vina i rakije izneli su ovogodišnju proizvodnju.

Sve je popularniji domaći hleb, umešen i pečen na starinski način, pa posetioci mogu da kupe vekne i cipovke, manje i veće, po ceni od 100 dinara.

U flašama se crveni kuvani paradajz, u teglama paprike, ajvar…

Foto: zrenjaninski.com

Nije da nije važna pobeda, ali majstori u topljenju čvaraka današnju manifestaciju shvataju pre svega kao priliku da se vide, druže i dobro provedu, pa nije ni čudo što se muzika orila od ranog jutra.

Foto: zrenjaninski.com

I ove, baš kao i svake godine, iz centra Mužlje krenula je povorka maškara. Njihov je zadatak da muzikom, maskama i klepetalima oteraju zimu.

Žiri neće imati lak zadatak da od dobrih čvaraka izabere najbolje, ali posetioci nemaju taj problem. Toliko je đakonija ponuđeno ove godine da svako može da nađe za sebe ono što najviše voli.

(Telegraf.rs/Zrenjaninski.com)