Vesna pravi najbolji slavski kolač u Srbiji: Svaki ukras ima simboliku, a ovo je njen tajni sastojak
Za najbolji kolač potrebni su jednostavni sastojci, ali svaka domaćica ima i svoju tajnu
Nijedna slava ne može se zamiliti bez slavskog kolača. Neke domaćice se odlučuju da pokažu svoje kulinarsko umeće i lično ga spreme, a neke ga ipak kupuju. Međutim, Vesna Maslać iz Čačka može se pohvaliti da pravi najbolji slavski kolač u Srbiji, jer je za to dobila čak i zlatnu medalju na Pekarijadi.
- Za najbolji kolač potrebni su jednostavni sastojci, jedan kologram brašna, šećer, so, sveži kvasac i voda. Svaka domaćica ima i svoj tajni sastojak, a moj je kora od limuna koja kolaču daje poseban miris i ukus - priča Vesna za RINU.
Кad se testo zamesi i kolač ispeče onda na scenu stupa mašta. Najlepši deo svakako je ukrašavanje, a svaki ukras koji prođe kroz Vesnine ruke ima svoju simboliku.
- Pored slova stavljamo grožđe da nam vinogradi budu rodni, zatim žito da ambari budu puni, cveće da u kuću donese lepotu i miris, i goluba da donese vernost -- rekla je ova iskusna pekarka.
Za Vesnu pekarstvo nije samo zanat, već veština koju usavršava duže od dvadeset godina.
- U manastiru sam videla kako monahinje prave slavske kolače i želela sam i ja da naučim. Očima sam upijala zanat i to znanje kasnije primenjivala kod kuće. Vremenom sam počela da dodajem i neke svoje ideje i ukrase - kaže ova iskusna domaćica.
Ono što Vesna očima vidi to i napravi i zato ne čudi što je upravo ona umesila najbolji slavski kolač u Srbiji.
(Telegraf.rs/RINA)