Proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava u Srbiji

Odluka predstavlja prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ovog meseca, koje su izazvale veliku materijalnu štetu u pojedinim opštinama.

Odluka predstavlja prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih i objekata javne namene, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

U strašnim poplavama koje su pogodile Srbiju prethodnih dana, nastradao je i jedan muškarac iz Selišta kod Trstenika. Ronioci Specijalnog odreda Žandarmerije pronašli su njegovo telo danas, posle dva dana potrage.

Rano jutros u Krupnju i 10 okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, a 15 đaka je evakuisano, prenosi RTS i dodaje da škola neće raditi do ponedeljka.

NAJVEĆA ŠTETA U KRALJEVU

U svih 68 kraljevačkih mesnih zajednica ukupno je poplavljeno 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata, teško je oštećeno ili uništeno 16 mostova, 20-ak lokanih putnih pravaca je u potpunom prekidu, a iz poplavljenih domova spasilačke ekipe evakuisale su 125 ljudi.

Foto: Facebook/Dobra zemlja, Aleksandar Vukicevic

Bujična Sirčansko-trgoviška reka je potpuno srušila most na lokalnom putu prema Sirčanskoj banji, pa je oko stotinu domaćinstava iz tog dela sela bukvalno odsečeno od sveta.

U ovom delu Sirče, posle zemljotresa 2010, mnoge kuće su tek nedavno potpuno obnovljene, a sada je meštane snašla nova nevolja.

VIDEO: Ulicama Prokuplja teku reke, voda preti da proguta sve pred sobom

(Telegraf.rs/Tanjug)