U ovu srpsku svetinju i Albanci gledaju sa strahopoštovanjem: U Manastir Sokolica dođu da se pomole i traže utehu

Među onima koji traže utehu pred likom Bogorodice sa Hristom, su i Danci, Kanađani, pripadnici Kfora

U ataru sela Boljetin, uz memorijalni centar podignut čuvenom albanskom prvaku s početka 20.veka, Isi Boljetincu, tihuje, šest vekova star, Manastir Sokolica. Odjeci nasilja nad srpskim narodom na Kosmetu i neizvesnosti dopiru i do sokoličkog hrama, ali se iz okolnih albanskih sela, u srpsku svetinju, još gleda sa strahopoštovanjem.

Desetak kilometara od Zvečana, u brdima, Sokolicu godišnje poseti oko 10.000 ljudi, a među onima koji traže utehu pred mermernim likom Bogorodice sa Hristom, su i – Danci, Kanađani, pripadnici Kfora, i komšije Albanci.

- Nikada se nismo plašile. Poštujemo sve ljude, komšije, nisu nam oni učinili zlo, samo jedna porodica, tako da imamo dobre komšinske odnose, što ne mogu da kažem da imaju i drugi naši manastiri - navodi mati Makarija, igumanija manastira Sokolice. Manastir je, najverovatnije, početkom 14 veka podigao čelnik Musa, gospodar Zvečana i zet kneza Lazara.

Manastir je podignut u brdu u čijim su šumama, vekovima, sokolovi svijali svoja gnezda. Otuda mu i ime – Sokolovo brdo, a manastiru Sokolica. U srednjem veku, lov je bez sokolova bio nezamisliv, a predanje kaže da je svaki domaćin ovde, svom vlastelinu, morao da podgaji onoliko sokolova, koliko je imao sinova.

Prva velika obnova Sokolice, počela je dolaskom mati Makarije i mladog sestrinstva. Manastir je spomenik kulture od izuzetnog značaja, a po bogoslužbenom životu na nivou dostojanstva Majke Božje, kojoj je posvećen.

- Koji odgovor ćemo mi da damo onim mladim herojima, koji su na Košarama ostavili svoju mladost. A šta ćemo tek da odgovorimo svetom knezu Lazaru? Uglavnom, pitamo se, o našoj budućnosti. Ali, niko nam ga ne može uzeti iz naših duša, iz naših srdaca. Uostalom, ceo srpski narod mora da zna, da je poreklom sa Kosova - navodi igumanija manastira Sokolice.

Freske i ikone sokoličkih sestara nalaze se u hramovima, domovima i na izložbama širom sveta. I Bogorodica Sokolička je putovala – u Njujork na veliku svetsku izložbu u Metropoliten muzeju, kao deo najvećih estetskih dostignuća umetnosti Vizantije, i svojevrsni ambasaor srpske kulture i istine.

VIDEO: Proplakala ikona Svetog arhangela Mihajla:

(Telegraf.rs/RTS)