Izabrano najtvrđe jaje na svetu u Mokrinu: Dušan je šampion, a pehar ostaje u prestonici vaskršnjih jaja i porodici pobednika (FOTO)
Najjače jaje se ne bira dan pred takmičenje, već potraga traje mesecima, a sva tajna je u jakim zubima
Nemaju Mokrinčani samo najjače gusane na svetu, u banatskom selu kraj Kikinde vlasnik najtvrđeg kokošijeg jaja na planeti je Dušan Prodanov iz Mokrina. U finalnom nadmetanju na 29. Svetskom prvenstvu u tucanju vaskršnjim jajima, pehar je ostao u Mokrinu, a porodici Prodanov ovo je već sedma pobeda za redom. U juniorskoj konkurenciji pobedu je odnela dama - Dragana Božin sa najtvrđim kokošijim jajem.
Dobra taktika, jaki zubi, oštro oko i sluh , moraju da imaju poznavaoci "tvrde ljuske". Prema rečima pobednika, najjače jaje se ne bira dan pred takmičenje, već potraga traje mesecima, a sva tajna je u jakim zubima, pa kad kad "kucneš" znaš li da li ide na takmičenje ili ostaje u kokošinjcu:
- Ovo je moja treća pobeda, kao porodica potpuno smo posvećeni takmičenju. Učestvujemo svi, otac Jefta, brat Stevan, a ovo nam je već sedmi pehar u porodici - srećan je ovogodišnji svetski pobednik. U porodici Prodanov već tradicionalno učestvuju na "Tucanijadi". Otac Jefta Prodanov sa sinovima Dušanom i Stevanom već je odomaćen na takmičenjima. Ovi vrsni poznavaoci i šampioni sa sedam svetskih titula, u potrazi za najtvrđim jajima kreću od Božića. O zube "kvrcnu" više od 6.000 jaja, traže ih u okolnim domaćinstvima, pa čak i 80 km dalje od Mokrina, jer pravo jaje uvek čeka na pobedu, bitno ga je samo pronaći, a za to ti trebaju dobri zubi i oštro oko - kaže nam ova slavna mokrinska porodica.
Bez jakih zuba ne vredi vam da tražite jaja: Mokrinčani o zube kucnu i više od 20.000 jaja
Mokrinčani su već odavno postali svetski poznati, najpre svetsko nadmetanje u borbi gusana, a za Vaskrs - Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim farbanim jajima. Tradiciju Mokrinčani brižljivo čuvaju, pa se na ovo takmičenje prijavi i više od 300 kandidata u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Takmičari dolaze iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Nemačke, Novog Zelanda, pa i daleke Australije. Svakako najbrojniji su domaćini, kojima je "kuckanje" jaja o zube već postalo zanat.
Prošlogodišnji pobednik Ivan Dilber, kao i Sava Terzić, veteran i trostruki pobednik najjačeg jaja na svetu, objašnjavaju da bez "alata nema zanata", a u ovom slučaju, bez dobrih i čvrstih zuba ništa od takmičenja:
- Prošle godine sam se za "Tucanijadu" spremao od Božića. O zube sam "kucnuo" više od 20.000 jaja, tražio sam ih u Mokrinu i izvan našeg mesta. Jaje mora da se čuje, da se blago "kucne" o prednje zube, pa sad ko izdrži više, zubi ili jaja, govorio je prošlogodišnji pobednik.
Jaje se na kraju takmičenja pojede da se ne bi varalo
Što se tiče pravila na svetskom takmičenju, ona su jasna i stroga. Živica Terzić, član žirija svetske "Tucanijade", kaže, da se jaja na kraju takmičenja moraju pojesti, kako bi se utvrdilo da je reč o kokošijem jaju, da nije veštačko, da nije mazano određenim sredstvima koja bi ga ojačala.
Pobedničko jaje uz slast pojede sudija i pobednik, baš iz razloga da se svi uvere da je u pitanju pravo jaje, a ne voštano.
Tokom vaskršnjih svečanosti u Mokrinu se ofarba oko 200.000
Vredne domaćice u Mokrinu tokom vaskršnjih svečanosti sa pripremama počnu i sedam dana ranije. Članice seoskog udruženja žena u Mokrinu, za ovu priliku ofarbaju i više od 1.000 komada jaja. Ukrašavanje se zadnjih godina radi u više tehnika, ali najzastupljenija je ona stara, u lukovici, jaja se kuvaju u ljusci od luka, na njih se stavljaju listići trave, obmotaju se starim čarapama i tako se kuvaju. Svakako da najviše ima crvenih jaja, u Mokrinu je preko 2.000 domaćinstava, a u proseku se ofarba oko 100 jaja, pa tako Mokrin uskoro može postati i selo ne samo sa najtvrđim jajima na svetu, nego i sa rekordnih 200.000 ofarbanih jaja za Vaskrs.
(Dragana Ivanić)