Karađorđevići bi da uzmu i studentski dom: Šta je sve na spisku za povraćaj imovine kraljevskoj porodici i koliko novca mogu da dobiju (ANKETA)

Naslednici kralja Petra smatraju da pitanje vraćanja Belog dvora mora da se reši posebnim zakonom

Prikupljanje dokumentacije vezane za Beli dvor, na Dedinju, pri kraju je i uskoro će početi procena vrednosti ovog zdanja, potvrđeno je za "Novosti" u Agenciji za restituciju. Kada vredna nekretnina bude procenjena, Agencija će doneti rešenje o obeštećenju naslednika dinastije Karađorđević, koji su tražili povraćaj imovine.

Koliko bi veštačenje moglo da potraje u ovom državnom telu nisu mogli da nam kažu, a do njega se došlo pošto je Upravni sud prošle godine poništio rešenje Ministarstva finansija kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj Dvora. Agencija je još tada najavila da će doneti odluku o finansijskoj nadoknadi za nekretnine koje potražuje ta porodica. Po zakonu, iznos obeštećenja limitiran je na pola miliona evra po starom vlasniku. Ova svota se deli na naslednike, i to na period od 12 godina, u formi obveznica.

Foto: Telegraf

Buduća namena dvorskog kompleksa biće uređena posebnim zakonom. Pošto zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, kako su iz Agencije najavili, Karađorđevići će morati da sačekaju da Agencija odluči i o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014, a to bi moglo da potraje.

Osim kompleksa Belog i Kraljevskog dvora, u pitanju je i pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrnina, nakit. Naslednici kralja traže i vraćanje Studentskog doma u Bulevaru kralja Aleksandra, koju je kao zadužbinu osnovao kralj Aleksandar Prvi, kao i zgradu današnjeg Arhiva Jugoslavije u Ulici Vase Pelagića, koji je služio kao Dom kralja Aleksandra Prvog za učenike srednjih škola.

Pravni zastupnici princa Aleksandra Karađorđevića ranije su već najavili žalbu u slučaju da obeštećenje za Beli dvor bude isplaćeno zajedno sa ostalim nekretninama čije vraćanje traže. Po njima, Agencija za restituciju o Belom dvoru ne sme ni da odlučuje, jer bi to trebalo da bude predmet posebnog zakona.

SPREMNI ZA STRAZBUR

Karađorđevići tvrde da imaju priznanice za imovinu koju su tražili, kao dokaz o privatnom vlasništvu. Kako su najavili, spremni su da idu do Evropskog suda za ljudska prava, pred kojim će tužiti Srbiju ukoliko budu oštećeni.

VIDEO: U Japanu postoji jedini "živi bog" na svetu čije je pravo neosporno

(Telegraf.rs/Novosti)