Priština je ubedljivo najružniji grad u Evropi: BBC je ceo svet obavestio o tome, a jednu stvar posebno ističu

Prvo mesto koje je reporter BBC obišao je Nacionalna Biblioteka Kosova kojoj je na portalu Virtuelni turista dodeljeno prestižno priznanje najružnije zgrade

Foto: A. Nalbantjan

Priština je izgleda najružnija prestonica Evrope, ocenio je reporter BBC, koji se 2018. našao u blizini bulevara Džordža Buša i Bila Klintona u tom gradu na Kosovu i Metohiji.

Navodi da je uredno platio sobu u hotelu bez vode, i odlučio da iskoristi naredna dva dana za obilazak grada izgrađenog u komunističkom stilu betonskih blokova i njegovih, kako kaže, prljavih ulica.

- Ne mislim da je ovo najgori hotel na svetu", ali samo zato što je svet veoma veliki, rekao je predsednik Kosova, Hašim Tači za hotel državni "Grand" - podseća BBC ii dodaje da je kultnj emisiji Lonely Planet Priština opisana kao "jedno od ne mnogo estetskih mesta" a The Boston Globe "kao najružniju i najsmešniju prestonicu u Evropi".

Istakao je da su im ulice prljave Foto: A. Nalbantjan

Prvo mesto koje je reporter BBC obišao je Nacionalna Biblioteka Kosova kojoj je na portalu Virtuelni turista dodeljeno prestižno priznanje najružnije zgrade. Otvorena je 1982. godine, a njena ograda najviše podseća na zatvor.

Novinar je iskritikovao zgrade u Prištini Foto: A. Nalbantjan

Ironijom smatra to što se u Prištini nalazi katedrala Majke Tereze, a pre svega zato što Vatikan ne priznaje kosovsku nezavisnost, ali i zato što je 90 odsto građan Kosova islamske vere.

On kaže da su do 14. veka većina albanskog stanovništva bili hrišćani i da se tek posle turskog osvajanja sve promenilo, te da sada hrišćani čine samo tri odsto stanovništva.

Panorama Prištine Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Put takozvane nezavisnosti ne dovodi nužno do napretka, konsatuje reporter i dodaje da bi "bez novca koji dolazi iz inostranstva ekonomija potpuno propala".

Tvrdi i da je suverenost Kosova priznalo 114 od ukupno 193 države UN.

(Telegraf.rs/Tanjug)