Nesvakidašnje čudo usred zime: Zmije mile po Vladičinom Hanu, a hrabri Vladica ih golim rukama izvlačio iz bunara (VIDEO)

- Za petnaestak godina, koliko se bavim gmizavcima, ne pamtim da sam u rukama držao zmiju 29. januara - rekao je Vladica

Zmija dužine blizu jednog i po metra pronađena je u nedelju u bunaru jedne porodične kuće u selu Žitorađe. Radi se o stepskom smuku, koji je izmileo na temperaturi koja se kretala oko nule.

Da zmija bude viđena usred zime, na kraju januara, nezapamćen je događaj, a tako nešto ne pamti ni Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana.

- Za petnaestak godina, koliko se bavim gmizavcima, ne pamtim da sam u rukama držao zmiju 29. januara. Desi se da budu viđene u kasnu jesen, najkasnije do kraja novembra, ali ne i tokom zime, kada bi trebalo da su u hibernaciji - kaže Vladica.

Jedno od mogućih tumačenja je da je životinja izabrala loše mesto za zimski san, pa je, usled pomeranja tla zbog velike količine vlage, morala da potraži novo stanište. Međutim, poznato je da su ove životinje slabo pokretne na niskim temperaturama.

Vladica Stanković navodi da će smuk ostatak zime provesti u njegovom terarijumu, nakon čega će, u martu, biti vraćen u prirodno stanište.

(Telegraf.rs/Novosti)