Ovo je ledeni januar, na Božić će biti najhladnije: Stiže nam mećava, a živa u termometru jedva da će preći u plus (DETALJNA PROGNOZA)

Zahlađenje stiže sa severa i širi se na ostale delove zemlje već od sutra

Celog januara, prema prognozama, temperatura će "okolišati" oko nule, a prva polovina meseca hladnija od prosečne. Pravo zimsko vreme kreće sutra, počev od Beograda i ostatka Vojvodine, a zatim se širi na ostale delove zemlje.

Vetar danas u Beogradu zavarava da je hladnije nego što zaista jeste, a zapravo ovo je poslednji dan u nizu sa temperaturom u plusu do kraja nedelje. Tek slede hladni dani, 7 stepeni hladniji nego prosečni, a prvi sneg ove godine pašće već sutra. Prema najavama meteorologa dvocifrene temperature neće biti u plusu, ali ako je za utehu, ne bi trebalo ni u minusu. Najhladniji dan u prestonici biće Božić sa -8 stepeni.

Foto: Printskrin/Accuweather.com
Foto: Printskrin/Accuweather.com

Tek 22. januar "odlepiće" se od nule na "čak" 7 stepeni.

Foto: Printskrin/Accuweather.com

Sa severa, od Beograda i Vojvodine, stiže zahlađenje i ka jugu.

- Sneg će padati povremeno sve do ponedeljka. Ponegde će biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće se snežne mećave - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Dvocifreni minus, ipak, neće zaobići ostale delove zemlje.

Prosečna temepratura za Srbiju tokom januara Foto: Printskrin/RHMZ

- Jutarnje temeprature u Srbiji kretaće se od -3 do 2, a maksimalne dnevne biće ispod 0 ili oko 0. Od četvrtka će ujutru biti umerenih mrazeva, a na planinama i jakih, gde će jutarnje temeprature loklano biti -10, a negde i hladnije. Za Badnji da najhladnije će biti u planinskim centrima, biće jakog mraza, duvaće severac i padati sneg. Biće i do -10 stepeni. Posle Božića sledi kratko razvedravanje što će jutarnje temperature vazduha oboriti na - 10 stepeni i niže, a biće jaki mrazevi.

- Najviše dnevne temeprature kretale bi se oko 0, a potom sledi malo "otopljenje", odnosno živa na termometrima će preći nulu i preći u plus. Dakle, u većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine - naveo je Đurić, objasnivši da su "krivci" za zahlađenje su snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.

RHMZ najavio je ledene dane i snežne padavine za područje Srbije od 2. do 9. januara.

- Do utorka u većini mesta ledeni dani, ujutru slab i umeren mraz, najviša dnevna temepratura oko ili ispod 0 stepeni. Povremeno sneg uz stvaranje, odnosno povećavanje snežnog pokrivača. Više snega očekuje se u zapadnim i jugozapadnim predelima. U planinskim predelima povremeno vejavica (sneg i jak vetar) uz dalje povećavanje visine snežnog pokrivača. U ponedeljak slabljenje i prestanak padavina - ističe RHMZ.

VIDEO: Važno je da znate, kada udari minus, kako da odledite brave vašeg četvorotočkaša:

(Telegraf.rs)