Sveti Nikola i prase na stolu: Sveštenici zgroženi, a ove godine takvi domaćini prave dupli greh
Ne postoji nijedan razlog da se opravda mrsna hrana u posne dane, slažu se duhovnici
Supice, sarmice, pečenje, kolačići. A da, i žito i vino, ko baš poželi... Srpska slava simbol je gostoprimstva, bogate trpeze i vesele atmosfere. Valja da bude dovoljno ića i pića, a za nekoga to znači i mnogo mesa, pavlake, majoneza, sireva...
Ako ovako slavite svetog Nikolu, sveštenicima se to baš i neće dopasti. U toku je veliki božićni post, a čak i da to nije slučaj, sreda je sama po sebi dan kada se posti.
- Onaj ko slavi svetog Nikolu ne bi trebalo da mrsi. Tog dana trebalo bi da se pričesti i ode na službu. Oni koji mrse čine pogrešnu praksu i pogrešno slave - priča protojerej Miodrag Pavlović iz Niša.
Riba se danas, ipak, može naći na trpezi.
I na sajtu Srpske pravoslavne crkve jasno je naznačeno da se sveti Nikola mora slaviti posno. Ovo je deo teksta koji je napisala bratija manastira Visoki Dečani:
"Veoma je važno da pravoslavni hrišćani redovno poste svoje slave koje padaju u posne periode, kao što je npr. sveti Nikola i dr. Spremanje ovih slava na mrsnoj hrani i uz nedolično i razuzdano veselje smatra se grehom i time umesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje navlačimo na sebe Božji gnev."
Dakle, premda je slava vreme kada se susrećemo sa dragim ljudima, gostimo i proslavljamo, duhovni aspekt ne bi trebalo da padne u drugi plan, pa je važno da pazimo i kako se hranimo, šta govorimo, čemu se smejemo i da li možda i u radovanju nekada preterujemo.
(M. B.)