Miroslav je izgradio pravi čardak ni na nebu, ni na zemlji: Njegova kuća lebdi u vazduhu, samo 25 centimetara je u steni (FOTO)

Svojeručno je izgradio kućicu u Oreovac, materijal sa prijateljima nosio na leđima

Još kao dete  Belopalančanin Miroslav Pavlović (64) sanjao je da na steni u ataru rodnog sela Oreovac izgradi kućicu. Želja mu se ostvarila osamdesetih godina prošlog veka kada je uz pomoć prijatelja izgradio za sebe građevinu neviđenu u ovim krajevima.

Na visini od dvanaest metara, na mestu zvanom Popov vrh svojim rukama izgradio je kućicu čiji deo od samo 25 centimetara stoji na steni, dok ostatak od dva i po metra bukvalno lebdi u vazduhu.

Pavlović kaže da je maštao o tome da da boravi na stene sa koje puca pogled na celu Staru planinu.

- Zavoleo sam tu stenu, smatrao sam je svojom i dok je bila tuđa. Čim sam se domogao novca kupio sam je od vlasnika i počeo da ostvarujem svoj san. Nije bilo lako, uspon je 70 stepeni, sav materijal smo izneli na leđima, gradili smo kuću dve sezone i postigao ono u šta mnogi nisu verovali - opisuje Miroslav nesvakidašnji građevinski poduhvat.

Trudio se da izgradnjom ne naruši okruženje pa je cela kuća obložena prirodnim materijalom - drvetom. Do nje se stiže metalnim stepeništem koje je takođe Miroslav napravio.

- Kuća je površine deset kvadrata, plus terasa... Kad god imam vremena odlazim na to mesto, nekad sam a često sa porodicom. Nisam sebičan, želim da i moji prijatelji uživaju na ovom mestu, tako da su često ključevi od moje vikendice kod njih – priča Belopalančanin.

Kaže i da nema tih para za koje bi prodao svoju tvorevinu.

- Čovek sam samotnjak, volim da tu pobegnem od poslova i obaveza, da se osamim... to je divno mesto da se razmišlja, za vrlo kratko vreme se tu opustim i kad se vratim kući osećam se kao nov. To mesto mi pruža izuzetnu mentalnu relaksaciju... Mnogo razmišljam o prirodi, žao mi je što su ljudi zaboravili ko su i odakle su došli. Priroda i čovek su jedno, mnogo smo pogrešili što smo se izdvojili od nje. Biljke smo stavili pod plastenike, životinje na farme, to me strašno boli. objašnjava Pavlović.

Svoje savete, Miroslav je primenio u praksi pa u svom domaćinstvu gaji i biljke i životinje na prirodan način.

- Čuvam ovce, koze, svinje... sve u prirodi. U ishrani koristimo plodove prirode i uglavnom ono što sami proizvedemo. Trebalo bi da se vratimo prirodi, to je ključ za sve probleme koje muče čovečanstvo, i izgradnja te kuće bio je moj korak ka tome - zaključuje Pavlović.

(D.K.)