Tamo gde rađa crveno zlato: Celo mesto je u znaku paprike, odavde niko ne ide u grad (FOTO)

Selo ima oko 1000 stanovnika i svi oni bave se proizvodnjom ovog povrća

Na samo 12 kilometara od Leskovca, u dolini Južne Morave, nalazi se prestonica paprike, selo Donja Lokošnica. Meštani u ovom selu uzgajaju posebnu autohtonu sortu koja se niže na vence, koja se zatim suši i od nje se pravi najbolja aleva paprika.

Leskovčani više nisu kraljevi paprike! Ovo mesto u Srbiji ih je skinulo s trona i sada se time hvale!

Odmah na prvi pogled kada dođete u selo Donja Lokošnica, smešteno tik uz Južnu Moravu, shvatite da ste zapravo došli u carstvo paprike. Jer u ovo doba godine svaki domaćin iznosi vence crvenog zlata kako bi se sušili i zbog toga fasade njihovih kuća dobijaju sasvim drugačiji izgled. Upravo zato mnogi ga nazivaju i crvenim selom.

Selo ima oko 1000 stanovnika i svi oni bave se proizvodnjom ovog povrća, a prema rečima seljaka posla oko paprike ima tokom cele godine.

- Više od 200 godina mi proizvodimo papriku u ovom selu, mnogima ovaj posao izgleda jednostavno ali nije baš tako. Posla ima non stop.  Paprika se prvo sadi, zatim zaliva, bere, niže, suši i na kraju melje. Od samlevene paprike pravi se kvalitetna aleva paprika po kojoj je ovaj kraj poznat - ističe jedan meštanin.

Nizanje, koje je mnogima verovatno najzanimljivije kreće u septembru, tada se niže od 150 do 200 paprika takozvanih nizača ili ljutača, iako nisu uopste ljute, na jedan konopac. U to vreme ne možeš a da ne primetiš bar jednu osobu ispred svake kuće koja niže paprike i kači na kući kako bi se sušile.

- Za jedan kilogram aleve paprike treba izdvojiti 10 kilograma sveže paprike. Prodaja ide dobro, mnogi od nas rade na pijaci pa i tamo prodaju paprike - dodaje meštanin.

Paprici u čast u ovom selu svake godine se održavaju susreti proizvođača. Takmičenje u nizanju paprika uvek izaziva najveće interesovanje. Ove godine pobedila je Radmila Nikolić koja je za manje do tri minuta nanizala sto paprika.

MLADI OSTAJU U SELU

Iako mladi danas beže iz sela u veće gradove, sa ovima ovde to nije slučaj.

- Učeći posao od starijih ukućana, mladi uglavnom ostaju u selu i nastavljaju da se bave proizvodnjom paprike. Od paprike može lepo da se živi pa se retko ko preseli u grad - zaključuju u ovom selu.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs)