"Rika jelena" usred Srbije: Mužjaci se bore oko harema, udaraju rogovima pre parenja, čuje se neobična "pesma" (FOTO)

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a ova stvorenja je u svakom periodu ukrašavaju

Srbija je poznata po divnim i nestvarnim predelima. Jedan od njih jeste Deliblatska peščara u Vojvodini koju su još od ledenog doba oblikovali moćni vetrovi koji su nanosili pesak sa Dunava. Ovaj deo naše zemlje poseban je i po ritualu parenja jelena, poznatom kao "rika jelena" koji se odvija u ovo doba godine.

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi.

U lovištu "Deliblatska peščara" Pančevo koje se prostire na oko 31.036 hektara glavna divljač jesu jeleni.

SRPSKO BLAGO: Ovo su prirodni parkovi u koje jednostavno morate otići! (FOTO) (VIDEO)

U specifičnom ambijentu skriveno od očiju ljudi ovih dana odvija se ritual parenja jelena. Da bi osigurao svoje potomstvo, jelen odabira svoju teritoriju koja se nalazi u blizini krda košuta.

Onda svojom "pesmom" koja podseća na mukanje goveda, jelen javlja košutama da se nalazi na odabranoj teritoriji. Ova "igra" se naziva "rika jelena".

Jelen formira harem košuta i pari se sa svakom koja se u njemu nalazi. Ali nije ni jelenu lako da ima harem, jer drugi mužjaci žele da ga "svrgnu sa vlasti", da ga oteraju i da harem prisvoje sebi.

Dominatni jelen i vlasnik harema tad mora da zaštiti svoje košute od drugih mužjaka i dolazi do žestokih borbi. Tad se zvuk lupanja rogovima čuje kilometrima.

Veoma retko se dešava da se jeleni ozbiljno povrede tokom borbe. Kad se borba završi slabiji jelen odlazi sa teritorije i parenje se nastavlja.

Košuta koja je oplođena na svet će da donese mladunče posle 230 ili 240 dana. Košuta je brižna majka koja u prvim danima života sakriva mlado u tajnom i mirnom ležaju. Mladunče sisa majku sedam do osam meseci, a sa godinu dana se osamostaljuj, ali još je u blizini majke.

VIDEO: Kobra žestoko napala štence: Keruša rizikovala život da bi spasila mladunce

(Telegraf.rs)