Šta bi sa domaćicama, kad su se toliko ulenjile, pa ne mogu ajvar da spreme same? Vaša kupljena zimnica ne može ni da primiriše mojoj
Za dan-dva posla znate šta jedete cele zime. Pa opet, mnogi ne izdvoje ni toliko vremena već sračunaju da im je lakše da odu u kupovinu. Da li su u pravu?
Postoje tri osnovna kriterijuma za podelu na godišnja doba: astronomski, meteorološki i klimatološki. Al' man'te se, odmah na početku, svih tih međunarodnih zavrzlama pored najsigurnijeg i nepogrešivog srpskog vesnika jeseni: miris pečenih papirka koji se uvuče u nozdrve da pobrljavite i skrenete u pogrešnu ulicu, usijan šporet dok je varjača u centrifugi i zveckanje tegli.
Domaćice ozbiljno zaratiše oko vrlo ozbiljnog pitanja: da l' se kuva, da l' se ajvar peče? Ovo mora kad-tad da bude rešeno, ali do konsenzusa vodiću se tim da se o ukusima ne vredi raspravljati. "Srpski kavijar" u većem je problemu i u ambis vodi celokupnu zimnicu sa sobom. Iz sve manje dvorišta vuče miomiris, a ringle ledene: zimnica se sve više kupuje sa rafova marketa.
A ovako je kako valja i nema šanse da menjam: izvučem recept (čini mi se da je treće ili četvrto koleno, morala sam da zapišem to usmeno predanje), prošetam kroz pijac, kupim plodove na gajbu, naseckam, raspalim šporet i za dan-dva gotovi prilozi za zimu. Ljuštim šljive za pekmez, pa malo ogladnim i čalambrcnem sveži plod, onda utrče sin i njegovi drugari pa pokupe koju. Kobajagi se ljutim, ali već unapred znam da će tako biti pa pazarim gajbu baš u te svrhe.
I konačan proizvod je u mojoj familiji važan deo trpeze dok se ne javi još jedan vesnik proleća karaterističan za naše krajeve, prve sveže voćke i povrćke. Znamo šta volimo, šta smo umešali. Tegla zasigurno nije zatrovana kojekakvim hemikalijama nepoznatog porekla. Turšija, na kraju krajeva, zahteva jedan sat, posla samo ubaciš u bure i kiseli se samo tako.
A zašto me proganja misao da radije biram ono što sama napravim, sledeći video će vam sve reći:
Takoreći, "personalizovana" zimnica daje mi osećaj domaćeg, povezivanja sa porodicom. I mada podugo imam staž odrasle osobe, vrati me u bezbrižnost detinjstva. Sad mi je baš žao bake, kojoj sam više smetala kao prava alapača nego pomagala.
Nekad mi je u kući bila gotovo panika kad se pretera sa ajvarom pa prevremeno nestane. Sam pokušaj majke da nadomesti neprežaljiv gubitak posegnuvši za rafovima u prodavnici bivalo je osuđeno na propast. Umesto onog najskupljeg, bolje da si lepo odmah kupio plastiku, govorila je mama. Jedeš ga i plačeš, žao ti para. Jeftiniji oteža kesu za đubre, još ni pošteno da je kiseonik ušao u teglu. Pekmeza smo toliko pravili da smo ga delili komšijama, to se nije ni dovodilo u pitanje.
Pa šta onda bi sa domaćicama? Kad su se toliko ulenjile da će se recepti pozaboravljati, a gumice na tegli umesto čepova izumreti? Kupujem, da prostite, toalet papir, a gledam ih kako prebiraju međ teglama sa fensi etiketama.
Takav bućkuriš mazivo da pred goste iznesem na Svetog Nikolu, u zemlju bih propala.
Svi koji su ugostili nekog stranca znaju da se oduševe upravo od ovakvih naših specijaliteta gde god da ih probaju, ali da im pamet skrene kad probaju pravi, po domaćem receptu.
Gotovo nezamislivo uz sve brzine i obaveze koje nam je doneo ovaj 21. vek da bi se neko odrekao ovoga. Na tome pojedine domaćice dobro zarađuju. Marija Dimitrijević iz Popučke kod Valjeva preko interneta proda na hiljade tegli. A sve mi se čini da ću i ja da uzimam godišnji odmor krajem septembra ili početkom oktobra pa da lepo zaradim na tuđoj lenjosti.
Zaboravih da spomenem, ako je izgovor manjak prostora - ne priznajem. Živela sam u kući, a sad u jednoiposobnom stanu (na nas troje) nemam špajz, ali zna se šta u kredencu ima "prvenstvo prolaza".
Za one koje pune zalihe za čitave porodice, mora se reći, nije bila laka godina. Ili se novčanik se protegao do krajnjih granica jer je paprika do duplo skuplja nego lani, kao i kornišoni, to opravdanje prihvatam, ali samo ako nije nauštrb njih bilo više slatkog. Možete da birate, sami oberete divlje voće...
Malo samo da zasučemo rukave, pa da pod nepcem prođu slasno i hladni dani koji slede, sa noža da klizi na hleb.
VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(R.M.)