Domaćice su jutros otišle na jagodinsku pijacu i šokirale se kada su videle cene paprike za ajvar

U svakom slučaju, zimnica napravljena kod kuće daleko je isplativija, i oko 50 odsto jeftinija od kupljene

Kraj je septembra, vreme za zimnicu, a samim tim i za kralja zimnice - ajvar. Domaćice uveliko obnavljaju zalihe u ostavama, a one koje su se spremile da ovog vikenda kupe sve što im je potrebno za ovaj specijalitet, šokirale su se kada su stigle do pijace. 

Ako je kupovni ajvar 119 dinara, zašto je domaći 450? Prava istina o tome šta se u koji od njih stavlja (FOTO)

Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, danas je bila prava jagma za ajvarskom paprikom, što su prodavci iskoristili i gotovo udvostručili cenu.

Paprika se prodavala za 100 do 150 dinara, a prošlog vikenda i ove sedmice cene su išle od 70 do 80 dinara, rekle su Tanjugu na pijaci domaćice koje su kupovale papriku.

U svakom slučaju, zimnica napravljena kod kuće daleko je isplativija, i oko 50 odsto jeftinija od one kupljene na pijaci ili u prodavnici.

Ipak, za pravljenje zimnice potrebno je izdvojiti od 15.000 do 20.000 dinara. Domaćice se naravno uvek slažu da vredi potrošiti svaki dinar za domaći kuvani paradajz, slatko, sokove i džemove. Pripreme za ajvar i pinđur tek će početi kad pojeftini paprika, što je dodatni trošak.

(Telegraf.rs/Tanjug)