Domaćice su jutros otišle na jagodinsku pijacu i šokirale se kada su videle cene paprike za ajvar
U svakom slučaju, zimnica napravljena kod kuće daleko je isplativija, i oko 50 odsto jeftinija od kupljene
Kraj je septembra, vreme za zimnicu, a samim tim i za kralja zimnice - ajvar. Domaćice uveliko obnavljaju zalihe u ostavama, a one koje su se spremile da ovog vikenda kupe sve što im je potrebno za ovaj specijalitet, šokirale su se kada su stigle do pijace.
Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, danas je bila prava jagma za ajvarskom paprikom, što su prodavci iskoristili i gotovo udvostručili cenu.
Paprika se prodavala za 100 do 150 dinara, a prošlog vikenda i ove sedmice cene su išle od 70 do 80 dinara, rekle su Tanjugu na pijaci domaćice koje su kupovale papriku.
U svakom slučaju, zimnica napravljena kod kuće daleko je isplativija, i oko 50 odsto jeftinija od one kupljene na pijaci ili u prodavnici.
Ipak, za pravljenje zimnice potrebno je izdvojiti od 15.000 do 20.000 dinara. Domaćice se naravno uvek slažu da vredi potrošiti svaki dinar za domaći kuvani paradajz, slatko, sokove i džemove. Pripreme za ajvar i pinđur tek će početi kad pojeftini paprika, što je dodatni trošak.
(Telegraf.rs/Tanjug)