Marija je biznis preko Fejsbuka započela slučajno, a sada prodaje na hiljade tegli od 500 dinara po celom svetu (FOTO)

Preko interneta do kupaca stižu i prerađevine od voća i povrća skuvane u kuhinji Marije Dimitrijević iz valjevskog sela Popučke

U eri društvenih mreža, i ona roba koja se kupovala isključivo na pijaci ili u trgovinskim radnjama, sada se može naručiti i putem interneta, a poštar vam je donese na kućni prag.

Na ovaj način do kupaca stižu i prerađevine od voća i povrća skuvane u kuhinji Marije Dimitrijević iz valjevskog sela Popučke.

Instagram i Fejsbuk trgovci debelo zagazili u mutne radnje: Ako prodajete robu na ovaj način, mogu oštro da vas kazne

Iako se već 35 godina njena porodica bavi živinarstvom imaju tri farme kapaciteta 16.000 tovnih pilića u jednom turnusu, sasvim slučajno, kada su pripremali zimnicu za sebe, Marija je „snimila“ sina kako melje papriku i govori da će prodavati ajvar i taj snimak postavila na Fejsbuk. Nakon toga su počeli da im se javljaju zainteresovani kupci.

- Te godine preko Fejsbuka prodali smo 150 tegli, a naredne smo shvatili da od toga može da bude dobar posao i tada je to bila ozbiljnija prodaja. 2017. je praktično prva godina jedne ozbiljne proizvodnje i ozbiljnog bavljenja ovim poslom. Prošle godine smo i shvatili da želimo da se bavimo preradom voća i povrća za prodaju, a dokaz za to je što smo prodali 4.000 tegli ajvara, a za jednu teglu potrebno je 3,5 do 4 kilograma čiste paprike bez dodataka patlidžana. Ove godine smo već premašili prošlogodišnju i proizvodnju i prodaju, a tek je počela priprema ajvara - priča Marija Dimitrijević.

Da se bave preradom voća i povrća Marija, njena majka Milojka i sestra Nataša nisu ni planirale, ali je to sada preraslo u jedan ozbiljan posao koji pored njih često zahteva i angažovanje još tri radnice.

Prve godine kupcima su ponudili samo jedan ajvar, naredne su proizvodili ajvar, pinđur, ljutenicu i dve vrste kiselih paprika, a od ove godine i slatku i slanu zimnicu. Za tržište su se praktično lako izborili. Svoje proizvode prodaju na sajmovima, ali najviše porudžbina dobijaju putem društvenih mreža.

- U proteklih mesec dana preko Fejsbuk stranice svakoga dana stigne 10 do 15 narudžbina čija je vrednost u proseku oko 3.000 dinara. Ova roba je tražena širom Srbije od Subotice, Kraljeva, Beograda, Niša. Bilo je porudžbina sa Kosova i Metohije, ali nisam sigurna kako bi tamo išla isporuka. Dosta interesovanja ima i kod naših ljudi koji žive u inostranstvu. Imali smo kupce iz Nemačke, Austrije, Francuske koji su ovde bili na odmoru, a raspituju se iz Albanije. Prošle godine smo samo za Švajcarsku poslali 2.500 tegli ajvara - kaže Marija.

Proizvodnja je po staroj recepturi, a za kvalitet je pre svega zadužen šporet na drva. Najviše se traži ajvar i mleveni paradjz, kao i sirupi od nane, koprive i limuna a proizvodi su prošli kontrolu zdravstvene ispravnosti. Za tržište su se praktično lako izborili.

-Meni je ovo zanimljiv posao, ali mislim da nema težeg posla. To će svaka domaćica reći jer nekad je naporno pripremiti i deset tegli ajvara, a kamoli više. Za jednu turu vam je potrebno dva dana. Naporno jeste, ali kada vam kupac kaže da je zadovoljan to je najbolja reklama i podstrek da nastavite dalje. Našli smo računicu i teglu ajvara prodajemo za 500 dinara. Mnogi koji rade duže prodaju i po 800 dinara ali mi smo tek na početku i sa ovom cenom ima zarade - ispričala nam je Marija.

(S.S.)