Centar za socijalni rad: Baka sa psom koja spava u kolicima u Pančevu ne želi u dom. "Izgleda da joj je životni stil da vreme provodi na ulici"

Priču koju je baka ispričala za "Telegraf" negirao Centar za socijalni rad Pančevo

Uzbuna zbog fotografije napuštene bake koja spava na ulici u Pančevu počela je objavom njenih sugrađana na društvenim mrežama. Ekipa "Telegrafa" otišla je na lice mesta i pronašla je staricu, da bismo smo čuli njenu priču i ukazali na to ukoliko je zaista u teškoj situaciji. Ona je sa nama podelila potresne detalje, koji prema izjavama direktorke lokalnog centra za socijalni rad nekoliko dana kasnije, nisu tačni.

Zorica Zogaj (85) je baka koja spava u invalidskim kolicima na ulici u Pančevu u blizini buvljaka, a njene reči dirnule su mnoge. Rekla nam je da je izbačena iz kuće, zlostavljana i ona i njen pas, opljačkana, gladna i prevarena. Kako smo i napisali, nadležni nisu imali zabeležen njen slučaj u evidenciji.

Pronašli smo baku koju su deca izbacila na ulicu u Pančevu: Tukli su me, oteli stan i ostavili da gladujem. Mom keru su glavu polomili (FOTO) (VIDEO)

U daljem razvoju situacije, kako "013info" piše, posle reakcije Hitne pomoći i policije, koji su staricu odveli do bolnice, i službenog poziva reagovali su i nadležni iz Centra za socijalni rad u Pančevu.

Direktorka Sanja Patalov Stojadinović za ovaj portal objasnila je da su prvo obaveštenje dobili u četvrtak popodne i da se uključio socijalni radnik.

- Baku su prevezli do bolnice, gde je pregledima utvđeno da prema njoj nije bilo nasilja. Baka je svesna i orijentisana. Ponudili smo joj smeštanje u dom što je ona odbila. Baka ima svoj deo kuće u kome živi a izgleda da joj je životni stil da vreme provodi na ulici. Obavljen je razgovor i sa unukom, koja je rođaka koja živi u blizini. Baka je u takvom stanju da nije bilo osnova da se pokrene postupak za određivanje staraoca. Nastavićemo da pratimo situaciju i povremeno je terenski proveravamo - rekla je Sanja Patalov Stojadinović za "013info".

Iz Centra za socijalni rad ocenjuju da bi za baku bilo najbolje da bude u nekom domu što ona trenutno ne želi. Ali uvek postoji mogućnost i da se predomisli.

(M.Ro., 013info)