Snažni podsetnik Nišlije, četvorostrukog državnog prvaka iz istorije: Taj srpski inat nije nam dobro doneo (FOTO)

Suprotno očekivanjima, svoju budućnost ne vidi u nauci koja ga je vinula među pobednike

Nišlija Đorđe Pavlović, učenik trećeg razreda gimnazije "Svetozar Marković" četvrtu godinu zaredom osvojio je titulu državnog prvaka na takmičenju iz istorije koje organizuje Društvo istoričara Srbije. U konkurenciji takmičara iz cele Srbije čija je tema bila svetska i nacionalna istorija od Berlinskog kongresa do danas, mladi Nišlija osvojio je maksimalni broj poena što mu je donelo prvu nagradu, diplomu i knjigu.

Profesorku šokirao pismeni iz matematike učenika: Koju biste mu vi ocenu dali? "Kec" k'o vrata ili 5 za umetnički "dojam"

Ljubav prema ovoj nauci stekao je u ranom detinjstvu zahvaljujući grčkoj mitologiji, a u OŠ "Duško Radović" zavoleo je još više zbog nastavnika Marka Dimitrijevića koji je istoriju predavao na maštovit način.

- Njegovi časovi se nisu sastojali u suvoparnom izlaganju činjenica već je zahvaljujući veštini pripovedanja, istoriju pretvorio u niz zanimljivih pričica koje su nam držale pažnju. Primetio je da sam se zainteresovao za njegov predmet i predložio mi da počnem da se takmičim. Prve nagrade osvojio sam na opštinskom i regionalnom takmičenju, u osmom razredu sam postao državni prvak i od tada uspešno branim tu titulu – priča Đorđe.

Iako ga je privukla istorija starog sveta, tokom vremena ga je više zainteresovalo novije doba, prvenstveno Prvi svetski rat.

- Novija istorija mi je postala zanimljiva zbog pouzdanosti, jer stari vek u mnogim segmentima nije dovoljno dokumentovan, postavlja se pitanje da li je naše znanje o tom periodu zaista tačno. Posebno me fascinira Prvi svetski rat, zbog viteštva koje je često ispoljavano, junaštva našeg naroda i golgote kroz koju je prošao. Taj period od Berlinskog kongresa je bio veoma intenzivan, događaji koji su uticali na sudbinu našeg naroda sledili su jedan za drugim, ali na žalost, iz njih ništa nismo naučili. Neki drugi narodi koji su stajali uz okupacione sile, uspeli su da se nametnu kao pobednici, da sačuvaju svoj narod, a Srbi su stradali. Taj srpski inat nije nam dobro doneo – ocenjuje mladi Nišlija.

Đorđe ističe da što se njega tiče, replika "istorija je učiteljica života" nije samo fraza.

- Učeći istoriju stekao sam znanje koje će mi koristiti u životu, pre svega u domenu opšte kulture, naročito kada se radi o nacionalnoj istoriji. Naučila me je da čuvam svoj narod i svoju porodicu i da se u prelomnim istorijskim trenucima treba prikloniti onima sa kojima će nam biti bolje. Naučio sam da odlučujem na osnovu zdravog razuma, a ne da se povodim emocijama, da se savetujem sa drugima, ali da ne slušam uvek njihove savete – odaje svoju životnu filozofiju mladi istoričar.

Na molbu novinara Telegrafa da kao ekspert prokomentariše polemike o seriji "Nemanjići" Đorđe naglašava da se ne slaže sa njenim kritičarima.

- Da se razumemo, veoma je teško dočarati ta vremena uzimajući u obzir manjak izvora. Lično sam protiv toga što su u seriju uvedeni neki likovi koji nisu istorijski, mislim da je to promašaj, ali generalno nije toliko loša koliko je napadana – zaključuje Đorđe.

Suprotno očekivanjima, svoju budućnost ne vidi u nauci koja ga je vinula među pobednike.

- Planiram da studiram medicinu, jer me osim istorije druge društvene nauke ne zanimaju. Istoriju neću zaboraviti, ali ću se njome baviti ne kao profesijom, već kao hobijem – najavljuje Đorđe.

(D.K.)