Jedino mesto u Srbiji u koje još nije stigla struja: Ovde meštani već pola veka čekaju električara (FOTO)

Kosjersko selo nije prazno, ali jeste zaboravljeno

Lučića Ograda na Divčibarama pripada opštini Kosjerić, prepuna je turista ali bogami i starosedelaca. Može biti da je ovo jedino mesto u srcu Srbije u koje još uvek nije stigla struja. Ovde su sve oči uprte u električare koji već pola veka nikako da stignu.

Italijanski pukovnik na Kosovu oboleo od džinovskog tumora i dokazao da je bolest posledica radijacije

Na ovim brdima sve su pronašli, najlepšu prirodu, predivan pogled, najčistiji vazduh, sve sem tišine. Ovde se krik sokola i huk sove ili poj slavuja, ne čuju od tutnjave agregata koji para uši i narušava idilu zbog koje mnogi prelaze i po više stotina kilometara. Svaka kuća ima agregat, prenosi Glas zapadne Srbije.

Tomo Savić koji je starosedelac u ovim krajevima, kaže da je jedino rešenje da pređu na solarnu, kao komšija. Jovica Savić porastao je na ovim vrletim. Njegov otac nije dočekao lepetriku a i on se sam pomirio sa takvom sudbinom.

- Želeo bih i da i nama dođe struja i da nam jednom plane, pa posle ne bih žalio da umrem - kaže ovaj sredovečeni čovek.

Marica Kostić je iz Zrenjanina a kuću i kućište bez struje, nasledila je od oca i majke.

- U 21. veku se služim svećom i fenjerom koji mi je ostao od roditelja. Često ovde dolazim i želim da ostanem što duže, jer mi ovde prija i zdravo je i posebno mesto. Moji roditelji dok su bili živi boravili su ovde od maja do oktobra i sebi sigurno produžili život bar za deset godina. Ko dođe bolestan vrati se zdrav - rekla je Marica.

A ko ostane zdrav, on ogluvi od buke. Petar Lunjo kaže da je pratiti televizor i slušati agregat jako komplikovano.

- Računajte tri balona bezina ako hoću da gledam televizor, tri do četiri sata u toku dana, i da imam osvetljenje. Nabavio sam produžni kabl da bi što dalje izneo agregat kako bi čuo televizor - navodi Lunjo.

Da čudo bude veće naselje se nalazi ispod dalekovoda a do trafoa možete kamen dobaciti. Uzalud su molbe, zahtevi i legalizacije. Ratko Vuković vikendaš iz Novog Sada kaže da svaka kuća ima agregat i kad se i zadnji ugasi, znači selo spava.

- Dalekovod nam je na dvesta metara, voleo bi da mi neko objasni šta je problem, evo već 40 godina, da se stavi pet bandera. Ja ću iskopati i betonirati samo da mi kažu gde. Ljudi su ovde spremni i da daju učešće kao vlasnici samo da dobiju struju. Sve mi je laegalizovano i već pet zahteva sam podnosio za električnu energiju. Međutim kada su se stekli uslovi da se radi niskonaponska mreža, skinut nam je trafo, i poslednja nada. U ED su nam rekli da su ga pozajmili za drugo mesto. Tako umesto da idemo korak unapred mi idemo u nazad. Ako nam ministar završi posao čeka ga roštilj, jer mora da se upamti dan kada je na Divčibare došla struja - kaže Vuković.

VIDEO Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao:

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)