U jednoj srpskoj opštini rapidno raste natalitet

Od početka 2018. rođeno je 15 beba i lokalna samouprava poslednjih šest godina izdvaja novac za novorođenčad, nezaposlene majke, vantelesnu oplodnju

Trgovište važi za opštinu sa pretežno staračkim domaćinstvima, ali poslednjih godina beleži pozitivan prirodni priraštaj. Od početka 2018. rođeno je 15 beba i lokalna samouprava poslednjih šest godina izdvaja novac za novorođenčad, nezaposlene majke, vantelesnu oplodnju.

U ovom mestu u Srbiji svi koji su završili fakultet su zaposleni!

VELIKI PRESEK PLATA U SRBIJI: Najbolje se zarađuje u Novom Beogradu, a evo u kom mestu su prosečne plate manje od 27.000 dinara

Iako nemaju stalan posao, mladi bračni par Miljana i Nemanja Stošić postali su roditelji pre osam meseci. Planiraju proširenje porodice i da ostanu u rodnom mestu. Njihov Jakov je jedno od šezdeset četvoro dece rođene prošle godine u Trgovištu.

Dugogodišnji matičar Jovica Trajković kaže da Trgovište ponovo ima rast nataliteta i da je olakšan sistem za prijavljivanje dece.

- Centralni sistem je uveden, stranka ne donosi više ni izvode rođenih ni venčanih da bi prijavila decu, sve imamo u centralnom sistemu, prijavljivanje ide brže.

Nekada je bilo manje od deset venčanja godišnje, a 2017. godine sklopljeno je 25 brakova. Nije da nema onih koji se nakon školovanja vraćaju u rodni kraj.

- Planiram u Beogradu da upišem državnu bezbednost, mislim da sam sebe pronašla tu. I vratiću se, naravno, ovo mi je rodni kraj - kaže za RTS Miljana Stošić, učenica četvrtog razreda Ekonomske škole:

Za sklapanje brakova opština daje 150 hiljada dinara, nezaposlene majke dobijaju jednokratnu pomoć i mesečnu naknadu godinu dana po rođenju deteta, subvencije pri upisu u vrtić.

- Svuda opštine u okruženju imaju sličan ili isti broj rođenih beba, a mi polako idemo iz te grupe mortaliteta u natalitet, i hvala bogu da imamo mlado stanovništvo ovde - ističe predsednik Opštine Nenad Krstić.

Opština izdvaja i 350 hiljada dinara za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

(Telegraf.rs)