Vladica golim rukama hvata zmije: Devojke vrište i zovu ga i iz WC-a, a jedne noći je zlo izvukao iz kreveta (FOTO)

Ove godine Udruženje Poskok već ima pune ruke posla. Dva puta su intervenisali kada su zmije bile u bunaru, jednom kada je zmija pronađena u toaletu kafića i sinoć kada se metarska zmija zavukla u kauč porodične kuće

Sa toplim danima gmizavci se pokreću iz hibernacije i u potrazi za hranom mogu da dospeju na razna neobična mesta, pa Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana ima pune ruke posla i interveniše gotovo svakodnevno.

Jezivo! Tri smrtonosne zmije gmižu oko vrata ovog čoveka (VIDEO)

Ove godine je već četiri puta izlazio na teren, u pitanju su dva slučaja kada su zmije bile u bunaru porodičnih kuća, jedna intervencija kada je zmija pronađena u toaletu kafića i sinoć kada se metarska zmija zavukla u kauč porodične kuće.

- Poslednju intervenciju smo imali sinoć, u četvrtak veče kada smo u porodičnoj kući kod porodice Ristić u kauču pronašli zmiju. Sama pomisao da vam se gmizavac uvuče u krevet je jeziva, bez obzira što je reč o neotrovnoj zmiji. Ukućani su bili užasnuti. Ali smo zmiju uhvatili i vratili je u njeno prirodno stanište - ispričao je Vladica za naš portal.

ZMIJA U TOALETU KAFIĆA

- Prvu intervenciju ove godine smo imali kada su me pozvali iz lokalnog kafića u Vladičinom Hanu. Devojke su krenule u toalet i malo je reći da su se prestravile kada su u WC-u ugledale metarsku zmiju. Brzo smo intervenisali, reč je o neotrovnoj zmiji, ali u strahu su velike oči, nikome nije prijatno zateći zmiju u toaletu - rekao je Vladica za Telegraf.rs.

SMUKOVI U BUNARU

Prema Stankovićivem rečima, u opštini Vladičin Han intervenisalo se i na Veliki petak kada se u bunaru iz koga se vodom za piće snabdeva porodica Miljković pojavilo desetak zmija. Miljković se obratio Udruženju koje je intervenisalo po pozivu. Radi se o neotrovnim zmijama eskulapovim i stepskim smukovima.

- Uspeli smo da izvučemo samo dve zmije, jer oko bunara ima dosta kamenja pa se one vraćaju i povlače. Uhvaćene zmije su vraćene u prirodno stanište

- objašnjava Stanković.

Vladica kaže da je drugog dana Uskrsa u selu Panevlje na području Grada Vranja kod porodice Veličković izvučeno desetak neotrovnih zmija iz bunara.

Predsednik "Poskoka" objašnjava da su zmije bile u u hibernaciji u bunarima, a da sa toplim vremenom počinju da izlaze da se hrane i pare. Stanković apeluje da zmije ne bi trebalo ubijati, jer imaju veliki značaj u lancu ishrane u prirodi.

EDUKACIJA DECE I ODRASLIH

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" se bavi edukacijom kako dece, tako i odraslih, nastojeći da im približi život zmija, ali i sve opasnosti koje vrebaju od njih.

- Sarađujemo zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, idemo po gradovima i držimo predavanja "Znanjem protiv straha" i "Zmije Srbije".

Takođe, ljudi iz udruženja love zmije u urbanim sredinama i vraćaju ih u njihovo prirodno stanište. Vladica kaže da se dogodi i da ga neka zmija ujede, istina imao je sreće, pa nijednom nije bila otrovna.

- Ljudima često zmije uđu u kuću, dvorište, pa zovu za pomoć. Pri hvatanju treba biti vrlo oprezan. I ujed neotrovne zmije može da bude opasan, jer se hrane glodarima, pa osim otrova mogu vam preneti neku zaraznu bolest - dodao je Vladica.

Stanković se bavi zmijama i ostalim gmizavcima preko 16 godina. Osnivač je Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana. To je jedino društvo sa sertifikatom Zavoda za zaštitu životne sredine i samo u prošloj godini Udruženje je intervenisalo više od sto puta.

VIDEO: Jedan čovek imao je nesreću da mu se reptil zavuče ispod haube:

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)