Ako kupujete ove dve vrste voća, u velikom ste problemu
Tragovi pesticida nađeni su u oko 72 odsto uzoraka voća i u oko 41 odsto uzoraka povrća
Ostaci hemikalija iznad dozvoljene granice pronađeni su u trešnjama, mangu, papaji, pomorandžama, kao i u celeru, zeleni i blitvi, objavila je francuska organizacija "Generations futures". Iako se preporučuje da bi svakog dana trebalo pet puta da jedemo povrće i voće, ako se uzme u obzir ovo istraživanje, pitanje je šta zapravo unosimo u sebe. Naročito treba voditi računa o pomorandžama, koje najviše jedemo u ovom periodu, kao i o trešnjama, čija sezona uskoro počinje.
Plašite se pesticida iz voća i povrća? Evo kako da ih se otarasite! (RECEPT)
Francuska organizacija je našla tragove pesticida u oko 72 odsto uzoraka voća i u oko 41 odsto uzoraka povrća. Od voća, najviše otrovnih uzoraka pronađeno je kod grožđa, mandarina, trešanja, grejpfruta i jagoda.
Slični procenti bili su i kod breskvi i nektarina, pomorandži, a nešto manji kod jabuka, kajsija, limuna, krušaka… Interesantno je da su tragovi pesticida nađeni u malm broju uzoraka avokada, kivija i šljiva.
Kada je u pitanju povrće, tragovi pesticida nađeni su najčešće na vezicama celera. Visoko se kotiraju i zelen i zelena salata, krompir, pasulj i grašak. Sa druge strane, najmanje pesticida ima cvekla, špargla i kukuruz.
Istraživače je iznenadilo da su jabuke, koje se zaštitnim sredstvima tretiraju 36 puta tek na osmom mestu po procentu uzoraka u kojima su nađeni tragovi pesticida. Navodi se da bi to moglo da znači da sve voće i povrće ne apsorbuje štetne materije na isti način.
Profesor sa katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Milan Stević kaže da jabuku možete tretirati i 25 puta, a da se ne detektuju povećane koncentracije pesticida.
- Isto tako može bilo koje povrće ili voće biti tretirano samo jednom pa da bude prekoračenja. Problemi sa ostacima pesticida nastaju najčešće zbog nepoštovanja karence, odnosno minimalnog perioda koji mora da prođe od poslednje primene nekog pesticida do berbe - kaže Stević.
On objašnjava da je plod trešanja osetljiv na truljenje i na insekte, pa proizvođači neretko koriste preparate koji nisu registrovani za ovu namenu.
- Kod citrusa je drugi problem. Već ubrani plodovi tretiraju se i neposredno posle berbe kako bi se sprečila pojava skladišnih patogena. Najčešće se, tokom analiza, pronalaze ostaci upravo tih fungicida, poput afere sa imazalilom od pre nekoliko godina - kaže Stević.
(Telegraf.rs/Politika)