Za desetak generacija u Srbiji postoji rizik od malih boginja: Možete da proverite da li ste primili vakcinu, ali postoji jedan problem

Najzaštićeniji su rođeni 1960. godine i ranije koji su na prirodan način stekli imunitet, i generacije rođene od 1993. koje su primale dve doze MMR vakcinje

U riziku da obole od malih boginja su sve generacije rođene od 1971. do 1982. godine, pa i do 1993. godine s obzirom na to da su se tih godina svi vakcinisali samo jednom dozom MMR vakcine protiv morbila, a za potpunu zaštitu je neophodno da se prime dve što je slučaj sa rođenima posle 1993. godine. Da li je neko vakcinisan ili ne makar jednom dozom, ili je imunitet stekao prirodnim putem može se ustanoviti utvrđivanjem testa na IgG antitela na morbile, ali kako saznajemo, reagenasa za to u državi nema!

Male boginje pokosile lekare i sestre: Nekoliko desetina zdravstvenih radnika na bolovanju, počela HITNA vakcinacija medicinara

Jedina državna laboratorija u kojoj se radi prisustvo IgG antitela odnosno antitela na morbile je u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", ali kako saznajemo u vrhu zdravstva, trenutno se ove laboratorijske  analize ne rade jer nemaju neophodne reagense.

NEMA REAGENASA

S tim u vezi, naš izvor navodi da "Torlak" ni ne prima materijal za ispitivanje, pa tako nisu mogli da se ispitaju ni pojedini zdravstveni radnici.

- Trenutno se u "Torlaku" rade ispitivanja na prisustvo IgM antitela na morbila, a te analize pokazuju da li je neko bolestan ili - navodi izvor Telegrafa.rs i dodaje da nije isključeno da će "Torlak" nabaviti reagense i za IgG antitela na morbile.

Ove analize utvrđuju da li je prisustvo IgG antitela na morbile pozitivno ili negativno, odnosno da li je nekada postojala infekcija virusom malih boginja i da li postoji zaštita. Ukoliko je nalaz pozitivan, to je dobro jer znači da je osoba zaštićena od morbila.

Međutim, ukoliko je rezultat negativan, to ne znači da zaštita ne postoji kaže za Telegraf.rs naš poznati i epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon.

- To je zato što ne može da se testira imunološka memorija nego samo pristvo antitela, te je zbog toga značaj tog testa preuveličan. Mi četvrt veka nismo imali u cirkulaciji virus morbila, jasno je da ljudi nemaju antitela, ali to ne znači da neće reagovati brzo njihovim stvaranjem - objašnjava dr Kon za naš portal.

On ističe da svako ko je je primio dve doze MMR vakcine, ima vakcinalnu zaštitu koja je približna prirodnom imunitetu.

- I sa jednom dozom osoba ima zaštitu, ali ona nije dovoljna da spreči pojavu bolesti - kaže dr Kon i napominje da neće svi sa jednom dozom oboleti i da sve zavisi od imuniteta i kolektiva u kojem borave.

RIZIČNO 12 GENERACIJA

S tim u vezi on kaže da nema potrebe da se vakcinišu svih desetak generacija - od 1971. do 1982 godine.

- Rođeni 1982. imali su 12 godina kada je 1994. godine počela da se primenjuje MMR i druga doza u 12 godini. To su generacije koje sasvim sigurno nisu primile dve doze a produžuje se to i na 1983. i na 1984. jer smo u tom periodu sankcija imali obuhvat svega 30 odsto. Stariji od 1985. godišta su apsolutno zaštićeni i obuhvat je tada bio oko 95 odsto. Sve više je onih koji su tog uzrasta a koji su našli svoje zdravstvene kartone i podatke o vakcinisanosti. Treba shvatiti da vakcinalni status u ravni sa krvnom grupom. Kao što svako u svakom trenutku treba da zna koja mu je krvna grupa tako bi svako trebalo da zna koje je vakcine primio - ističe dr Kon.

Virus malih boginja izolovan je prvi put 1958. godine a 1963. počela je vakcinacija u svetu. Stalna vakcinacija kod nas uvedena je 1971. godine i dobijala  monovakcina protiv morbila. Od 1978. počinje da se primenjuje MM vakcina, a ona je u Srbiji postala obavezna od 1981. godine i od tada sz morala da je primaju sva deca ali u jednoj dozi.

Tako je bilo sve do 1993. godine kada počinje da primenjuje MMR vakcina, i to u dve doze. U početku se druga doza primala kada dete napuni 12 godina, međutim, revakcinacija je od 2006. godine pomerena i od tada drugu dozu deca primaju pred polazak u školu.

UGROŽENOST STANOVNIŠTVA

Najzaštićeniji su rođeni 1960. godine i ranije, jer je više od 95 odsto njih preležalo manje boginje, pa imaju prirodni i doživotni imunitet. Oni koji su rođeni od 1961. do 1971. delimično su zaštićeni. U tu kategoriju spadaju i svi rođeni između 1971. i 1981. godine koji su primili samo jednu dozu. Potpuno su zaštićeni svi rođeni posle 1993. godine, ali ukoliko su primili dve doze MMR vakcine.

Vakcina protiv malih boginja moćže se naći u slobodnoj prodaji, ali s obzirom na to da se radi o živoj vakcini, stručnjaci preporučuju da se ona ne prima u uslovima koji nisu strogo kontrolisani i pod nadzorom struke.

Telegraf.rs obratio se Institutu "Torlak" pisanim putem sa namerom da sazna da li su tačni navodi da se ne radi utvrđivanje antitela na morbile, kao i da li će biti nabavljeni reagensi, ali do puštanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja.

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)