Baka Smilja (87) je poslednja Srpkinja u svom selu na Kosovu: Tukli su je, vređali, pljačkali ali ona nikada nije htela da ode

Smilja može da dođe da živi u Beogradu ali ne želi

Hercegovka Smilja Bajčetić (86) posle 1999. godine ostala je jedina Srpkinja u selu Donja Plešina, u opštini Uroševac, na Kosovu i Metohiji. Iako je od tada pa sve do danas trpela mučenja, pljačkanja, vređanja od strane Albanaca, to je nije sprečilo da ostane u svojoj očevini.

Stiže novac za srpske voćnjake, plastenike i grla stoke na Kosovu

Kad je 9. juna potpisan Kumanovski sporazum o povlačenju srpske vojske i tehnike sa Kosova i Metohije, baku Smilju niko nije obavestio, a kako ona kaže, čak i da joj je neko rekao da se to dogodilo, ona ne otišla iako je ostala sama u selu.

Smilja može da dođe da živi u Beogradu ali ne želi, jer ne može, pošto ne bi imala mira.

Od Albanaca je pretrpela i psovke, pretnje, krađu imovine, a 2008. godine ju je čak i pretukao jedan komšija koji joj je oteo 1000 evra koje je dobila za obnovu kuće.

Ni to im nije bilo dovoljno pa su joj i telefon zloupotrebili, pa je morala da otkaže ugovor zbog visokog računa.

Baka Smilja živi od 45 evra, odnosno od oko 5.340 dinara. Vojnici stranih misija na Kosovu i Metohiji su joj davali hranu, a obilazi je doktorka Slavica Čanković. Smilja živi za taj dan kad joj ona dođe u posetu.

Baki Smilji je 2010. godine celi ansambl Narodnog pozorišta u Prištini odigrao predstavu samo za nju, jer su obilazili sva srpska sela i gradove na Kosovu i Metohiji, a selo u kome živi ova baka ima samo jednog srpskog žitelja, nju. Glumci su tad izjavili da su doživeli sami smisao svog poziva igrajući za osmeh ove srpske starice.

Ova hrabra baka kaže da je od skora albanska deca više ne psuju i da nema nikog sa kim bi mogla da razgovara. Namirnice kupuje u prodavnici koju drže Albanci, ali ih traži na srpskom jeziku, a oni je usluže. Zemlju je dala dvojici Albanaca da je rade, da ne bi zarasla u trnje.

Sada je niko ne dira, a Kosovo je ostalo pusto.

Ovih dana baka Smilja Bajčetić nalazi se u bolnici u Gračanici zbog manje hirurške intervencije na nozi. Posle otpusta iz bolnice vraća se kući i zemlji u Uroševac.

U video-snimku ispod pogledajte proslavu dana oslobođenja Kosovske Mitrovice kojoj je prisustvovala i ekipa Telegrafa.rs:

(Telegraf.rs/Deo teksta iz magazina "Srbi na okupu")