Zoran i Nevena čuli su zvono usred slavskog ručka. Kada su otvorili vrata, pred njima je stajao predsednik Vučić lično (FOTO)

Kako tradicija nalaže, predsednika su na vratima doma dočekali domaćin Zoran, domaćica Nevena

Na dan Svetog Jovana Krstitelja Gospodnjeg, tokom posete Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Gračanici bio gost na slavi porodice Stević.

Vučić posle posete na Kosovu: Nije bilo lako i prijatno, ali sam zadovoljan boravkom na KiM jer sam obavio važan posao za narod

- Bili smo zbunjeni i iznenađeni, kad su nam rekli da predsednik Vučić želi da poseti porodicu koja slavi slavu i da će doći kod nas – priča za Telegraf  Miloš, sin Zorana Stevića, domaćina koji je ugostio predsednika Vučića.

- Imali smo sreće, a bila nam je čast da ugostimo predsednika, imali smo i tremu, ali gospodin Vućić je bio potpuno opušten, pozitivan, neposredan, pa rekao bih i srećan. Doživeli smo ga kao rod rođeni, pozdravio se sa svima, svako dete je pomilovao, svakoga je oslovio - nastavlja Miloš.

Kako tradicija nalaže, predsednika su na vratima doma dočekali domaćin Zoran, domaćica Nevena, njihovi sin Miloš, snaja Mila, unuk Lazar (2) i unuka Nikolija dvomesečna beba. Predsednik im je svima pojedinačno čestitao slavu, poslužio se žitom i slatkim od kupina. Pohvalio je domaćicu kada je sedao za sofru i probao pečenje. U znak dobrodošlice, domaćin Zoran je sa predsednikom polomio pogaču.

U domu Stevića je bilo puno gostiju, sve tri Stevićeve ćerke, od kojih jedna sa svojom porodicom živi u Kragujevcu, a ostale dve u Gračanici, svih devetoro unučadi, Nevenina braća, rođaci, komšije... Prema Miloševim rečima predsednik se sa svima rukovao i razgovarao.

- To je bio jedan sasvim jednostavan razgovor, najviše ga je interesovalo kako živimo, da li se osećamo bezbedno imamo li slobodu kretanja - kaže Miloš i dodaje, da ih je predsednik sve obradovao poklonima.

- Poklonu se najviše obradovao Lazar, a u našem domu pored ikone Sv Jovana, kao uspomena na ovu slavu, našim budućim generacijama, stoji uokviren tekst iz Miroslavljevog jevanđelja u čijem se centru nalazi ćirilica, sa posvetom"Poklon predsednika Nj. E. g. Aleksandra Vučića" - kaže Miloš.

Miloš kaže da je sve "prošlo kao kroz san", da mu je neko rekao da će im predsednik biti gost na slavi "slatko bi se nasmejao, pomislio bi da nešto nije u redu sa njime".

- Velika nam je čast i ponosni smo što nam je predsednik bio gost, svi ljudi koji su bili sa njime, gospodin Đurić, gospodin Gašić, njegova pratnja svi su bili izuzetno prijatni i druželjubivi, presrećni smo što smo dobili priznanje da smo bili dobri domaćini, zvali su nas iz predsednikovog kabineta i gospodin Đurić nas je zvao, da nam se zahvale na dobrodošlici i gostoprimstvu - kaže Miloš.

Porodica Stević vekovima živi na Kosovu, u Gračanici od 1920. godine kada se njegov deda oženio Đurđom Dimitrijević.  Žive skromno i srećno u zajednici, otac Zoran i majka Nevena rade u Domu zdravlja, Miloš u Opštini Gračanica. Bave se poljoprivredom, drže stoku za svoje potrebe i rade baštu.

Miloš se bavi i dekoracijom za svadbe i rođendane, početkom 2000. je izvesno vreme proveo kod sestre u Kragujevcu, vredan i radan džeparac je zarađivao kao montažer svadbenih šatora, tada je naučio i zainteresovalo ga je da se i sam bavi dekoracijom za slavlja. U to vreme se upoznao kako kaže, sa svojom suprugom Milom koja je iz sela Nekodim u blizini Uroševca, posle sedam godina zabavljanja, Miloš i Mila su se venčali i započeli život u porodičnoj kući u Gračanici.

Miloš se bavi i humanitarnim radom, upravo novcem koji zaradi od dekoracija pomaže bolesnoj deci, ali o tome nije želeo da govori.

- Najvrednija stvar na svetu je dečiji osmeh, a Vasilije će otići na transplantaciju koštane srži u Italiju zahvaljujući intervenciji predsednika Vučića, svi smo se radovali "predsednikova poseta nas je ohrabrila i ulila nam nadu na svakom polju - kaže Miloš, koji je pomagao da se prikupi novac i za malog Vasilija (3) iz Lapljeg sela.

(S.S.)