Zgodna Kristina obilazi svet, javila nam se sa Kariba: Upravlja jahtom, svaki dan joj je kao iz snova i ne namerava da se zaustavi (FOTO)

- Zbog ovog posla mogu slobodno da kažem da mi vodoinstalater, električar i mehaničar više neće trebati

Zgodna plavuša za kormilom na jahti koja putuje oko sveta, složićete se, nije uobičajena pojava. Češći je slučaj da ista bude u ulozi gosta ili foto-modela na brodu, ali uvek postoje izuzeci.

Kristina Bogosavljević (31) jedna je od onih koja je rešila da stane na put svim predrasudama o plavušama i osvetla im obraz. Ona je od aprila prošle godine na moru, prešla Mediteran, Atlanski okean i trenutno je na Karibima, sa kapetanom i gostima na jahti dugoj 18 metara. Krenuli su na put oko sveta i ne znaju koliko će putešestvije da traje...

Dve baklje, jedrilica i on: Krenuli su na put oko sveta (FOTO)

Rođena Petrovčanka, stekla je dozvolu skipera i radila godinama u turizmu, dok nije preuzela kormilo i sticajem okolnosti upoznala ljude koji su joj ponudili da, kao deo posade, plovi svetom. Ponuda koja se ne odbija i dobija - samo jednom u životu ili nikad.

A sve je počelo na Santoriniju, ili pre, u Beogradu gde je studirala turizam i zaposlila se u prvoj agenciji.

- Tokom rada u turističkoj agenciji, poželela sam da odem na Santorini i tamo pronađem posao. Jednog dana sam to i uradila, spakovala sam se i otišla. Nekoliko meseci sam tražila posao i sticajem različitih okolnosti koje su me vodile ka pravim ljudima pronašla sam posao na katamaranu, za kompaniju koja radi dnevna putovanja. To je bilo pre sedam godina. Posle nekoliko godina rada na Santoriniju, položila sam i za skipera - otkriva Kristina.

- Znanje i spremnost su jako bitni. Moram da znam da upravljam brodom i raznim mašinama, kao i da poznajem navigaciju broda. Zbog ovog posla mogu slobodno da kažem da mi vodoinstalater, električar i mehaničar više neće trebati.

Poslednjih godinu dana je "deckhand", zadužena za spoljašnjost privatnog katamarana. Njen posao uključuje održavanje, servisiranje, pranje, vezivanje i pomoć kapetanu pri navigaciji, ali i upravljanje broda, pogotovo na dužim putovanjima kada se smenjuje sa kapetanom na svaka četiri sata.

- Vlasnici broda i njihovi prijatelji putuju sa nama po unapred planiranoj plovnoj ruti, ne detaljnoj, ali uglavnom znamo koje ćemo destinacije posetiti. Upravo smo prešli Atlantski okean i stigli na Karibe gde ćemo biti do maja meseca. Trenutno smo na ostrvu Sveta Lucija. Vlasnicima se ovo sve jako dopada tako da verujem da će potrajati jako dugo - kaže srpska skiperka i ne krije da je svako mesto očara na svoj način.

Na naše insistiranje da ipak izdvoji jedno, naročito posebno mesto koje je tokom ture posetila, uspeva da prevagne i izdvoji Zelenortska ostrva.

- Mesto podseća na Kubu, Brazil, Vijetnam i Afriku. Šta više reći... Neverovatna prirodna lepota na ostrvu Santo Antao. Nešto što mi je ostalo duboko urezano. Takođe su lepa Kanarska ostrva (sva su različita), Karibi (raj, bukvalno)…

Dani kao godine, ali uglavnom lepe

- Osećaj na otvorenom moru je neverovatan. Osećate se stvarno maleno. Možete biti zagledani u more satima. Neopisivo smiruje. Dani ponekad traju kao godina. Naravno, dešava se i suprotno. Nije uvek lako. Više puta smo imali velike talase i jak vetar. U tim trenucima su znanje i spremnost jako bitni - ističe Kristina.

Uz neponovljivo iskustvo, nedostaje joj komfor i potpuni spokoj.

- Kao loše strane bih izdvojila ograničen prostor i to što nikada ne spavam dubokim snom. Kapetanu i meni je uvek jedno uvo na straži. Ostali spavaju mirno i spokojno, a spavanje na vodi ume jako da prija.

Razumljivo, porodica je ta koja joj najviše nedostaje, ali joj je utoliko lakše što je razumeju i podržavaju.

- Nedostaju porodica i prijatelji da bi ovo bilo potpuno. Ali kad je već tako, njima je najbitnije da sam srećna, naravno. Svesni su da je ovo nešto što ja jako volim i podržavaju me u tome. Takođe, zahvaljujuci današnjim mogućnostima komuniciranja skoro svakodnevno smo u kontaktu. To osećaj nedostajanja ne čini manjim, ali je malo lakše dočekati trenutak da zagrliš one koje voliš.

Kako kaže, sledeća na ruti su ostrva Martinik, Gvadalupe i ostala ostrva Karipskog mora sve do Floride. Njihov kursorom označeni su i Meksiko, Panamski kanal do Pacifika, Australija, Novi Zeland iako taj deo putovanja jos uvek nisu precizno isplanirali. Ne brine se, "ima vremena za to".

Iz ovoga zaključujemo da Kristina živi svaki trenutak i živi ga "sada" i ne planira budućnost, bar ne daleku.

- Ne želim da zacrtavam ništa. Želje mi se menjaju, ja se menjam. Neću prestati da putujem, to je sigurno. To me čini da se osećam živom - zadovoljna je naša sagovornica koja upravo radi na ispunjenju još jedne nesvakidašnje želje.

- Želim da kupim VW kombi i sa drugom ga sredim u kampera, pa da putujemo sa prijateljima. Uskoro ću sebi ispuniti tu želju. Već radim na tome.

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)