Za Badnjom večerom se ne priča: Evo zbog čega večeras to morate da ispoštujete
Nisu se mnogo promenili običaji koje su nekada poštovali naši preci od onih koje mi praktikujemo danas
Čim domaćin unese badnjak u kuću, okadi ceo dom i večeru, zapali sveću - pristupa se badnjoj večeri. Vrlo je bitno da tokom ovog važnog obeda ispoštujete nekoliko stvari.
Najpre, Badnja večera je posna, ali i bogata. Treba da obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila rodna i puna izobilja.
Nekada se nekim jelima pridavao poseban, magijski značaj, pa su tako med i beli luk imali amajlijsko značenje, a večera nije mogla proći bez pasulja, kupusa, ribe, voća. Isto je i danas.
Ono što je takođe bitno jeste da večera protiče u miru i tišini.
Naime, slama koja se unosi u kuću, jedenje na podu i raznošenje oraha po kući su deo kulta mrtvih. To veče se u kući očekuju "domaći" ili "domaći pokojnici", odnosno "domaći duhovi".
Svi preci su sa ukućanima, pa je zato večera tiha, da se ne bi oterali i zato se tri dana sa trpeze ne prikuplja nego samo donosi, pa se čak i ne čisti po kući.
Većina jela sa Badnje večere koriste se i pri daćama, tako da je ta večera pre svega žrtveni obred posvećen porodičnim precima.
Badnja večera je jedna od najvažnijih večera u čast mrtvima i jedan deo svakog jela se ostavlja za pokojnike.
Večera se kadi da bi se za stolom spojili i živi i oni koji to nisu.
(Telegraf.rs)