Srbi menjaju običaje! Sve češće slavu ne slave u svom domu, već po restoranima

U ugostiteljskim objektima kažu da domaćice žele da se posvete gostima i sa njima provedu prijatne trenutke, a ne da proviruju iz kuhinja

Sve više domaćica uživa u svečanostima, a to pokazuje i činjenica da se mnogi odlučuju da svoju slavu obeleže van kuće, odnosno u nekom od prokupačkih restorana. Tako su u jednom restoranu u Prokuplju bukvalo bili prebukirani tokom slavskih dana.

Domaćini prave kardinalnu grešku na slavi, a toga nisu svesni: Bez jedne stvari nijedna gozba ne sme da počne

Za Svetog Nikolu su ipak odlučili da ne organizuju svečane ručkove i večere, jer su već krenule sindikalne novogodišnje proslave.

- Zaista je sve više građana Prokuplјa koji rezervišu jednu od naših sala, kako bi u njoj dočekali slavske goste. To je slučaj sa onima koji imaju manje stanove, a veliki broj gostiju. Kroz komentare saznali smo da konačno i domaćice žele da se posvete gostima i sa njima provedu prijatne trenutke, a ne da proviruju iz kuhinja - kažu u ovom restoranu.

Određeni slavlјenici odlučuju se i za muziku, najčešće samo harmoniku, ili sintisajzer, ali preovladavaju oni koji bez muzike organizuju ručak.

- U crkvi smo presekli kolač, veče pre slave u porodičnom krugu organizovali večeru, a goste smo pozvali u restoran. Ovo je bio prvi put od kako znam da sam i ja sedela i razgovarala sa gostima. Uz to, mogu vam reći da je jeftinije ovako - kazala nam je Prokupčanka koja se odlučila za ovakav način obeležavanja krsne slave.

I dok mnogima to deluje čudno, možda čak i preterano, više je praktičnih razloga koji navode domaćine da misle o obeležavanju u restoranu.

Kolika god da je prostorija koja se ima za slavlјa, obično se gosti dočekuju barem tri dana.

- Zakažemo u 18 časova, neko dođe ranije, neko mnogo kasnije, neko veče pre, neko dan posle. Tako se slavsko druženje kao u "Ivkovoj slavi“ produži i na četiri dana. Na kraju si umoran i treba ti još tri naredna dana da se odmoriš. Od slave do Nove godine samo spremam i čistim i to po malo gubi smisao - komentariše ona.

Sa restoranom je druga priča. Kada dođeš, sve je spremno, ne pospremaš ništa, a i gosti su malo disciplinovaniji, pa svi dođu u istom trenuutku. Možeš sa njima da se družiš, što je i jedna od čari slave.

(B. R.)