Za post vam treba debeo novčanik! Šaran duplo poskupeo, pastrmka dostiže vrtoglavu cenu
Veliki post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ali i svi oni kojima je riba potrebna za spremanje trpeze za posnu slavu moraće da izdvoje mnogo više novca nego što ste planirali jer je cena ribe u porastu
Bliži se početak velikog ili božićnog posta, a s njim i vreme posnih slava, a cena ribe "skače" iz dana u dan. Tako za kilogram šarana koji je do pre neki dan koštao 300 dinara morate izdvojiti skoro 600 dinara.
Riblji paprikaš od soma i šarana sa ljutom papričicom
SLAVSKI ŠARAN: Savršen recept za posnu slavu koji će i mesojedi obožavati
Veliki post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ali i svi oni kojima je riba potrebna za spremanje trpeze za posnu slavu moraće da izdvoje mnogo više novca nego što ste planirali jer je cena ribe u porastu, čak i duplirane u odnosu na cenu prethodnih meseci.
ŠARAN
Šaran koji je do nedavno u Beogradu koštao nešto više od 300 dinara sada košta skoro 600, a ako želite da ga kupite ispečenog, za to treba da izdvojite i do 1.300 dinara po kilogramu.
PASTRMKA
Sveža pastrmka se kreće oko 500, a pečena 1.300 dinara po kilogramu.
SOM I OSLIĆ
Cena soma i oslića se kreće oko 460 dinara, dok je kilogram pečenog oslića 880 dinara.
SKUŠA
Cena skuše je 750 dinara po kilogramu.
Božićni post
Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana, sve do 7. januara, tačnije do Božića. Prema hrišćanskom učenju, božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Do Svehrišćanskog sabora 1166. godine ovaj post je trajao samo sedam dana.
Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog malog posta od samo sedam dana, koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana posta. Na istom saboru odlučeno je da post nije obavezan za sve hrišćane i da je stvar slobodne volje.
(Telegraf.rs)