IZ GRADA NA SELO: Milica je bila pedikir u Beogradu, a danas podno Rudnika pravi zimnicu na smederevcu

Žive odmah u podnožju Rudnika, na koji se pruža pogled sa terase njihove porodične kuće. Radila je kao pedikir u kozmetičkom salonu. Ovog leta i jeseni na smederevcu peče paprike, pravi ajvar, kuva džemove i slatka, pasterizuje krastavčiće. I nije joj žao što su napustili Beograd

Porodica Marjanović sa četvoro dece, napustila je centar Beograda, i u podnožju Rudnika je registrovala poljoprivredno gazdinstvo. Naime, ljudi koja decenijama unazad nisu imali dodirnih tačaka sa selom, hrabro su odlučili da prodaju stan na Vračaru, i sada na smederevcu prave zimnicu, koju prodaju upravo u Beogradu iz koga su otišli.

Dok žene rade od jutra do mraka, muškarci gazduju imovinom: Realna slika srpskog sela nad kojom bi se mnogi zaprepastili (VIDEO)

Milica Marjanović je peta generacija Beograđana sa Vračara. Do prošle godine, njena adresa u ličnoj karti je zvanično bila u centru prestonice. Sada je njena adresa u selu Vojkovci u kome živi sa suprugom Veljkom i njihovo četvoro dece.

Žive odmah u podnožju Rudnika, na koji se pruža pogled sa terase njihove porodične kuće. Radila je kao pedikir u kozmetičkom salonu. Ovog leta i jeseni na smederevcu peče paprike, pravi ajvar, kuva džemove i slatka, pasterizuje krastavčiće. I nije joj žao što su napustili Beograd.

Ova porodica se i zvanično preselila u Vojkovce. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo na njeno ime, najstariji sin je pošao tu u školu. Potraga za životom van grada počela je 2013. godine. Iako su imali svega 50 evra u džepu, tragali su za vikendicom. Obilazili su nekoliko krajeva Srbije i igrom slučaja našli su plac i staru kuću u Vojkovcima, selu na pola puta između Topole i Gornjeg Milanovca. U njihovom posedu sada je 4,5 hektara zemlje sa voćnjacima i šuma.

- Onda smo prodali stan na Vračaru i ovde sazidali svoju kuću. Pre godinu dana i zvanično smo promenili adresu. Suprug se još uvek bavi građevinom i često je na terenu i ta vrsta sigurnosti nam je još uvek potrebna, zbog dece. Ali, nadamo se da će se uskoro i to promeniti - kaže Milica, koja polako razvija posao sa zimnicom.

Najveća muka je bila vatra u smederevcu

Kada je stigla u Vojkovce i počela da pravi organski ajvar, priznaje da nije znala ni da založi smederevac.

- Šale se na moj račun da pedikir konačno ima nešto crno ispod nokta. Ali prebolela sam te početne korake i ove godine imam dosta zimnice, koju plasiram uglavnom u Beogradu. Tamo, odakle sam i potekla. Na zemlji koju smo kupili zatekli smo dosta voća i to autohtonih sorti. Uradili smo analizu zemljišta i sada sa stručnjacima iz Poljoprivredne službe pravimo plan kako da poboljšamo naše zasade - dodaje Milica.

Četvoro dece odrasta sada u selu

Milica i Veljko su oduvek znali da žele veliku porodicu. Njihovo četvoro dece, devetogodišnji Sava, petogodišnji blizanci Dunja i Relja i najmlađi Đorđe privikavaju se na život na selu. I Milica se privikava, kada napada sneg ispod Rudnika, kako da se ne zaglavi na makadamskom putu kojim se stiže do njihove kuće.

- Nama prija život na selu. Kad moram nekim poslom do Beograda i kada se vratim kući sve mi titra pred očima od gužve i buke. Kod nas nema kajanja, ni pomisli da smo pogrešili. Za sada posao sa zimnicom dobro ide, ali još uvek učim - kaže Milica.

Zimnicu prodaje tamo odakle je i otišla

Ona pravi ajvar od neprskanih paprika, ali i delikatese poput džema od šargarepe sa đumbirom, soka od drenjina. Ili od paradajza sa ljutim papričicama, a isprobava i od tikvica sa kurkumom. Eksperimentiše i kombinuje egzotične ukuse sa zdravim voćem i povrćem sa Rudnika.

Kako ranije nije pravila zimnicu, jedan od najboljih prijatelja joj je “Veliki narodni kuvar”. U njihovoj kući jedu se sir i kajmak od lokalnih proizvođača, gibanica se pravi od domaćih jaja. Uskoro će kupiti i ovce, a predstoji im i posao da raskrče veći deo strmog zemljišta koji vodi sve do potoka.

(Telegraf.rs/Agroklub)