Gocin džem se ne maže na hleb, ni na palačinke jer ima JEDAN SPECIJALAN ZAČIN. Evo u čemu je tajna (FOTO)
Tako sam imala slučaj da je mladić tašti za rođendan kupio slatko od ljutih papričica. Ne znam koju je poruku time želeo da joj prenese
Gordana Živanović, po adresi Beograđanka, po korenima Šumadinka, već 11 godina sprema džemove koji se ne mažu na hleb i palačinke nego na meso i tvrde sireve. Čak nisu ni slatki - neki su opasno ljuti.
Tako je Gordanino slatko od lubenice izuzetno ljuto, a džem od jagode i ljutenica sa kikirikijem su srednje ljuti. Za one koji vole "razumno" ljuto Gordana pravi džem od višanja, od crnog luka sa crvenim vinom i ljuti džem od bundeve.
- Taj ljuti od bundeve je i džem i lek. Sastoji se od 14 elemenata. Pored bundeve i ljute papričice u njemu je i đumbir, limun, pomorandža, šargarepa, jabuka, kajsija, cimet, vanila i muskatni oraščić. Bundeva je kuvana u širi, soku od grožđa. Ovo je zapravo vitaminska bomba. Postoji ljuta verzija, a pravim i slatku koja je namenjena pre svega deci jer je odlična za imunitet- objašnjava Gordana.
Upitana odakle to da jedna Šumadinka pravi ovakvu zimnicu Gordana se smeje, kaže da je za to kriva njena stalna mušterija sa Kalenić pijace gde prodaje godinama.
- Ta žena je živela u Londonu i svojim postupkom mi promenila poimanje zimnice. Jednom me je upitala zašto ne probam da napravim slatko od ljutih papričica. Rekla sam da hoću zbog nje. Nabavila mi je recept i ja sam napravila. Došla je, probala i dala mi "zeleno svetlo". Tako je krenulo pre 11 godina. Onda sam sama nabavljala recepte, pa počela da eksperimentišem. Za mene je to bila avantura. Danas imam smišljene recepte koje ne mogu da stignem da isprobam i stalne kupce baš ovakvih proizvoda- kaže Gordana.
Većina njenih džemova zapravo su namazi za spremljeno meso i tvrde sireve. Odseče se zalogaj mesa, u tankom sloju premaže željenim džemom i degustira. Isto je i sa tvrdim sirevima.
Slatki Gordanini specijaliteti, pravi džemovi, takođe su posebni. Tu je "rečelj mandžun", vlaški pekmez od bundeve i šire (sok od vina), džem sa cvetom jasmina i crnim vinom i džem od krušaka sa lavandom i ruzmarinom. On može da se jede kao slatkiš, ali i da se pomeša sa mekanim sirom ili pavlakom i koristi kao namaz za meso. Gordana pravi i takozvani sir od drenjina koji je nalik ratluku od ovog voća.
- Kupci su mi poklonici neobičnih ukusa, ali i turisti, i oni koji žele nekoga da iznenade neobičnim poklonom. Tako sam imala slučaj da je mladić tašti za rođendan kupio slatko od ljutih papričica. Ne znam koju je poruku time želeo da joj prenese - smeje se Gordana.
Dobar deo njene zimnice može da se koristi kao hrana koja jača imunitet. Ipak, za sadržaj teglica na Gocinoj tezgi većina građana Srbije nikada nije čula, a probali su samo gastronomski avanturisti.
(M.Raca)