Ovo što Slobodan drži u svojim rukama nije lopta, već puhara od skoro 2 kilograma! (FOTO)
Golema puhara raste krajem leta i početkom jeseni u čistim šumama, na livadama i pašnjacima, u oblike lopte. Dok je mlada ona je bela, kao i njeno meso, a na trpezi je pravi delikates
Slobodanu Ćiri Mladenoviću, trgovcu iz Bogatića se baš posrećilo. Pronašao je nekoliko golemih puhara, od kojih je ova na slici najveća i najteža, nepunih 1,8 kilograma!
OVE PEČURKE U SRBIJI SU OTROVNE: Neke jako liče na šampinjone, ako ih vidite, ne kupujte ih! (FOTO)
Mladenović je zaposlen i ima malo slobodnog vremena, ali ga koristi na pravi način boraveći u prirodi, jer, kako kaže, uprkos velikoj zagađenosti zemljišta ona i dalje pruža dosta zdravih plodova.
Ova loptasta pečurka je jedan od lekovitijih poklona prirode, a kuvari znaju da je pravi delikates na trpezi.
Mladenović je strastveni mikolog, a očigledno i veoma uspešan. Puhara se ne nalazi često, kao nekada, a pošto proces njenog sazrevanja traje veoma kratko, prava je sreća pronaći je mladu i upotrebljivu za jelo.
Gljivare, obično, pitaju "gde je nađe", a onaj ko pita uvek ostaje bez odgovora. Jer, to se ne otkriva, kao što ni Mladenović nije. On je, međutim, sve, osim jedne pečurke koju je ostavio za sebe i ukućane, podelio rođacima i prijateljima.
Golema puhara raste krajem leta i početkom jeseni u čistim šumama, na livadama i pašnjacima, u oblike lopte. Dok je mlada ona je bela, kao i njeno meso.
Osim što ima prijatan miris, utvrđeno je i da je jedna od najlekovitijih gljiva na našim prostorima. Smatra se da ima i antikancerogena svojstva. Zrela puhara, koja je smeđe boje, može da se samelje i prah koristi za posipanje rana da bi brže zacelile.
U kulinarstvu je puhara delikates, ne samo zato što se retko može naći na trpezi, već i zbog veoma prijatnog ukusa. Lako se priprema, na više načina. Može se dinstati sa povrćem, dodavati u čorbu ili, najjednostavnije – pohovati kao meso.
(Telegraf.rs/Mačvapress)