Domaćice iz Kikinde napravile pitu za Ginisa: Umesile “krompirušu” od neverovatnih 30 metara (FOTO)

Ove majstorice iz Banata za džinovsku pitu utrošile su čak 20 kilograma krompira, 40 kilograma brašna, 4 kilograma luka i dva kilograma soli

Vredne ruke sedam umešnih domaćica iz seoskog Udruženja žena iz Novih Kozaraca kraj Kikinde, umesile su pitu za Ginisa, dugačku neverovatnih 30 metara.

Ko sme da "izađe na teglu" u Kikindi? Otkrivamo tajnu pripreme najboljeg ajvara na starinski način (FOTO)

Spretne u svome poslu, ove majstorice za džinovsku pitu utrošile su čak 20 kilograma krompira, 40 kilograma brašna, 4 kilograma luka i dva kilograma soli.

Pita “krompiruša” koja je na devetoj tradicionalnoj “Pitijadi” bila pravo uživanje za oči i nepca, uspela je u svome cilju - da zadovolji ukus oko dve hiljade posetilaca koji su slasno uživali u svakom zalogaju.

Kako kažu posetioci –Prava domaćinska, hrskava spolja, mekana iznutra, ma kao da je jedete u Bosni, a ne u Banatu.

I upravo najstarija članica Mileva Šešum (81), recept je donela iz svoje rodne Bosne:

- Sa osam godina sam došla u Banat, a već sa deset sam počela da pravim pitu. Najbitnije je da se testo ne razvlači nego da se “oklagija” tako smo mi naučili u Bosni, pokojna majka mi je prenela znanje. Najbolja pita je ona koja se peče u šporetu na drva, ove peći na struju ne daju joj taj pravi ukus - objašnjava mi baka Mileva.

- Ma, pravim je od kada znam za sebe. Učila sam od svekrve, a znanje sam prenala i na snajke-nadovezuje se bakica Branka Radanović (77).

- Mi u našu pitu ne stavljamo kvasac, testo se “oklagija” nadev mora da je ukusan, sada domaćice stavljaju i biber , mi nismo praktikovali. Tajni recept ne postoji, svako je pravi na svoj način, testo mora biti dobro usoljeno - objašnjava nam ova vredna baka.

Desa Đurin najčešće pravi “krompirušu” . Po njenom receptu pita ne bi trebalo da bude ni previše masna, ali ni posna, umerena je najukusnija. Sa njom se slaže i Jovanka Banjac (68), koja osim “krompiruše” pravi i pitu sa sirom, sa mesom, zeljem.

- Najviše volim da pravim za svoje unuke. Nemam neki tajni recept,mlaka voda, so, brašno. Najsrećnija sam kada je sa mnom moja unuka Ksenija, bakina naslednica koja hoće i želi da nauči kako se mesi prava domaćinska pita - kaže nam Jovanka.

Mirela Blagojević,predsednica Udruženja, ponosno je istakla da su vredne bake najzaslužnije za ovaj seoski brend “pitu krompirušu” koja obara sve rekorde:

- Pite ne bi bilo da nije vrednih ženica koje su svoje iskustvo, znanje i volju uložile u ovu tradicionalnu manifestaciju.Drago mi je kada vidimo da se starinska jela vraćaju na trpezu, a ove ženice su pravi primer kako se to radi.

- Negujemo običaje, kulturu, čuvamo tradicionalnu trpezu , pa pored pite naše članice su vešte i u pravljenju raznih poslastica-štrudli, palačinaka, krofni, sve pravimo - kaže nam Mirela.

Seosko udruženje žena, ovom prilikom je napravilo i takmičenje među ženama iz okolnih mesta. Na trepzi osim Ginisove pite mogle su se probati i “krompruše” ostalih domaćica. Pita Boje Oljače proglašena je za najukusniju.

Prema oceni žirija gospođe Jadranke Stupar, ocenjivala su se četiri elementa:

- Oblik pite, boja, odnos fila i testa, ukus. Prava domaćinska pita je razvučena,mora da ima četiri sastojka, so, ulje, biber i krompir. Merili smo estetski izgled, ali je ukus presudan - kaže nam Jadranka.

Osim pite, na velikoj domaćinskoj trpezi našli su se pasulj i kupus, a kako nam kažu domaćini festivala-Najbitnije je da niko ne ostane gladan, jer tako se to radi u Novim Kozarcima, domaćinskom selu na severu Banata.

(Dragana Ivanić)