"Seljački parti" za pamćenje: Mokrinčani obarali rekorde u starim srpskim igrama, a jedna disciplina oduševila je sve (FOTO)

Trčanje u džakovima, krunjenje kukuruza, pravljenje bunara od čokanja, nošenje džakova punih žita, samo su deo igara na devetom “Seoskom partiju “ u ovom banatskom selu

Neobičan događaj koji svake godine oživljava uspomenu na igre naših očeva i dedova održan je u selu Mokrin, na čuvenom Vašarištu, nedaleko od Kikinde.

VLADIMIR I SANJA NAPUSTILI GRAD I KUPILI KOZE: Sada na selu žive KAO BOGOVI, a o njima priča cela Srbija! (FOTO) (VIDEO)

Trčanje u džakovima, krunjenje kukuruza, pravljenje bunara od čokanja, nošenje džakova punih žita,samo su deo igara na devetom “Seoskom partiju “ u ovom banatskom selu.

Neša Čavić, jedan od organizatora “Seljačkog partija” dočekao nas je u nošnji koja oslikava običaje i kulturu ovoga kraja. U belom platnenom odelu izvezenim tananim koncem, Neša je bio slika i prilika nekadašnjih Banaćana koji su se nekada šorom tako šetali:

- Ovim partijem želimo da oživimo seoske igre koje su zaboravljene, a koje su opet primerene selu i vezuju se se ambijent i sredinu gde smo odrasli. Mi smo od igara napravili manifestaciju takmičarskog karaktera, pa smo uvrstili i još neke igre, kao što je vuča traktora, pomeranje traktorske gume i ajlaš - kako Banaćani vole da kažu, utovar i istovar bale sena - istakao je Čavić.

Najbolji u discipline “kotraljanja traktorske gume” jedne od najzabavnijih igara bio je Mokrinčanin Slobodan Pejčić. Ovaj spretni poljoprivrednik uspeo je da za 27 sekundi dotera gumu do cilja:

- Bavim se poljoprivredom, pa mi traktorske gume nisu nepoznanica, najviše volim ovu discipline u kojoj moraš biti spretan , inače ode guma na pogrešnu stranu - izjavio je pobednik.

Ništa manje atraktivna nije bila disciplina “trčanje u džakovima” mnoge dame oprobale su se u ovoj igri, ali je trinaestogodišnji, Boris Bulajić, iz Banatskog Velikog Sela bio najhitriji.

-  Obožavam ovu igru, sa drugaricama sam probala da trčim u džaku i mogu vam reći da sam se sjajno provela - rekla nam je Milica Latinović.

Seoske igre posebno su bile interesantne gostima iz Amerike. Dvadeset mladih Amerikanaca koji borave u “Terra Panonici” oduševljeni su seljačkim partijem koji ih je asocirao na njihove igre u Americi.

Na osnovu utisaka i osmeha, pretpostavljamo da će ova grupa Amerikanaca i naredne godine posetiti ovo selo za koje ih vezuju zabava, igra, ali i nova iskustva u okviru programa koji prolaze u “Terra Panonici”.

Mokrinskoj kući na ravnom bregu koja pruža inspiraciju onima koji žele da budu kreativni i produktivni.

Za predsednika Mesne zajednice Gorana Dumitrova, seoski parti je nadmašio sva njihova očekivanja:

- Ove godine smo imali rekordnu posetu od čak 1.500 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Smisao igara jeste da pokažemo kako su se nekada deca zabavljala na selu. Igračke su bile slama, tulaj i čokanice, verujem da smo barem na trenutak oživeli uspomenu na pređašnje vreme - kaže Dumitrov.

Pored mnogih zabavnih igara, posetioci i takmičari su nakon nekog vremena i ogladneli, a za dobar zalogaj pobrinuli su se iz udruženja “Ljubav na seoski način”, članovi moto kluba “Ki riders” i udruženje “Da se ne zaboravi”.

Pa kako to biva u Banatu, nakon dobre zabave, uvek se mora nešto dobro i pojesti, ovoga puta na trpezi se našla riblja čorba, prase na ražnju i mnoge druge poslastice.

(Dragana Ivanić)