Skriveni heroji derbija danas su na unakrsnoj vatri: Kako se pripremaju ljudi ka kojima lete baklje i topovski udari 90 minuta (VIDEO)

Oni danas rade iz ljubavi, a često ne mogu da prepoznaju jedan drugog, dobrovoljci su i stalna meta huligana

Postoje dve vrsta huligana u Srbiji. Oni koji se utrkuju ko će da zapali više baklji na utakmicama domaćeg prvenstva i oni koji su male mace kada se igra evropska utakmica, jer tada klubu prete drastične novčane ili mnogo gore kazne. Isti su to ljudi, da ne bude zabune.

Sad je red došao na ovu prvu grupu, jer ćemo večeras svedočiti ko zna koji put izlivu pirotehničkog bahaćenja Delija i Grobara kojima decenijama niko ne može da stane na put. Ponavljamo, samo kad je "domaćica" u pitanju.

>>> Grobari spremaju najmasovniji dolazak u crnom na derbi ikada: Sve u čast ubijenog navijača!

Oni koji će danas biti na unakrsnoj vatri jesu pripadnici vatrogasne jedinice koji su često meta podsmeha navijača jer trče uzduž i popreko kako bi pogasili sav arsenal pirotehnike, dok se "navijači" zabavljaju u disciplinama "što dalje baciti baklju u teren" ili "što preciznije pogoditi protivničkog igrača topovskim udarom dok izvodi korner".

- Ovde smo svi uglavnom dobrovoljci - govori nam Dragojle Purić, komandir čete vatrogasnog društva "Zvezdara".

Znači, dobrovoljci dođu da štite srpsku fudbalsku svetkovinu od huligana! Zapamtite to.

- Mi ovo radimo iz ljubavi. Čak i za ove profesionalne utakmice mi nemamo neku nadoknadu, to što dobijamo, dobijamo radi reda. Zato je ta ljubav prema poslu bitna.

Jeste li zapamtili?

Komandir je recimo zapamtio 103. derbi u kojem je njegov kolega izgubio tri prsta.

- Sećam se da je takva bakljada bila da se u onom dimu nismo prepoznavali ni videli. Baklje su letele na sve strane, ja sam dobio jednu u nogu.

- Osetimo strah kad ne znamo šta nas čeka. Ko će vas pogoditi, sa čim... takvih situacija ima mnogo.

Da nisu samo hrabri dobrovoljci, već i inovativni heroji govori i priča o sada već čuvenim štipaljakama za baklje, koje su upravo naši vatrogasci izumeli.

- Došao sam na ideju da nabavim hvataljke koje na zapadu komunalci koriste za đubre. Prvo sam donosio iz inostranstva plastične, ali pošto se tope, onda sam nabavio metalne. Na zapadu dakle njima skupljaju otpad, a kod nas moje kolege baklje na derbiju. Da ne dođe do povređivanja i jako uspešno to funkcioniše - opisuje Dragojle.

Ne žele da otkriju za koga navijaju, ali priznaju da vole da vide koreografije koje navijači pripremaju. Pirotehnička dejstva svakako ne.

Kolika su gospoda videćete i na kraju klipa sa vrha teksta koji morate obavezno da pogledate. Dobili smo specijalni poklon za 155. Večiti derbi.

(Telegraf.rs/J. Milivojević)