SRPSKI PATENTI KOJI SE KORISTE U SVETU: Za mnoge ste čuli tek kada su iz inostranstva počeli da ih uvoze

Njihovi pronalasci su primenjeni u praksi, a posebno oni iz oblasti građevine

Mnogi srpski naučnici koji su imali patente u poslednjih nekoliko godina postigli su zavidan uspeh svojm pronalascima, a neki od njih čak toliki da su im izumi imali veću primenu u nekoj od drugih zemalja. Njihovi pronalasci su primenjeni u praksi, a posebno oni iz oblasti građevine (kompanija Milinković je izgradila više fiskulturnih sala prema svom patentu, a jednu je čak otvorio i Vučić, dr Dević ima kompaniju u Rusiji, dok je Petrašković, takođe, radio u inostranstvu) i medicine (dr Mitković, profesor Zelić, dr Stančić), te prečišćavanja vode (prof Trišović)...

I SVETSKO I NAŠE: Srpski solarni punjač u top 25 svetskih inovacija!

Veljko Milković je genije, kojeg Srbija mora da čuva: Sad je izumeo i antihemoroid sedalo, spravu koja olakšava život (FOTO)

Dr Snežana Šarboh iz Zavoda za intelektualnu svojinu RS nam je rekla da Srbija ima mnogo talentovanih ljudi, a da su među onima koji su se izdvojili svojim pronalascima sledeći:

Dejan Ilić - Na osnovu njegovih istraživanja na univerzitetima u Drezdenu i Gracu o reakciji između litijum metala i metal oksida, njegov razvojni tim u Varti razvio je revolucionarni sistem mikrobaterija koji se danas koristi u gotovo svim prenosnim uređajima: mobilni telefoni, laptop računari, PDA uređaji, Ipod uređaji i sl.

Kompaniju ARRI je preuzeo na poziv nemačkog ministra za privredu, Mihaela Glosa, zbog dobrih poslovnih i stvaralačkih rezultata tokom rada u kompaniji Varta Microbattery. U novoj firmi je radio na stvaranju elektronskog čipa, koji stvara trodimenzionalnu sliku tako što pretvara signale u tri boje, umesto jednu kako to rade konvencionalni čipovi.

Rezultat toga je kamera Arifleks D21 koja na ovim principima daje trodimenzionalnu sliku visoke rezolucije. Za kreaciju mikrobaterije i smart kartice 2005. godine osvojio je nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara, a Varta Microbattery proglašena je za najuspešnije preduzeće u Nemačkoj.

Dr Milan Dević. Već nekoliko godina u Srbiji se proizvode elementi Simprolit sistema®, inovativnog sistema gradnje koji štedi novac i vreme izgradnje, a čijem korišćenjem se doprinosi ne samo energetskoj efikasnosti, već i ekološki podobnoj, zdravoj, dugovečnoj i jeftinoj gradnji.

Iako je njime izgrađeno na hiljade kvadrata u Rusiji i okolnim zemljama, pa i aerodrom čuvenog Romana Abramoviča na Čuhotki iza polarnog kruga, čini se da u matičnoj zemlji građevinci, ali i investitori ne znaju dovoljno o njemu. Osnovni materijal je Simprolit® polistirolbeton, koji se sastoji od kuglice stiropora obloženih sa šest aditiva i vibracijom povezanih sa cementom u cementnu rešetku.

Zoran Petrašković se bavi zaštitom objekata od zemljotresa. Svojim inovativnim sistemom DC 90 sanirao je i zaštitio 350 kuća u Mionici posle zemljotresa, 12 školskih zgrada u Kraljevu, a njegovi radovi su obavljani (za sada) na četiri kontinenta: u Aziji, Africi, Evropi i Americi, dok je Čile posetio posle velikog zemljotresa 2010, kao deo međunarodnog ekspertskog tima. Jedinstvenim sistemom zaštićeni su mostovi, muzeji, škole i finska ambasada u Alžiru, objekti energetske kompanije "Hidrokvebek" u Kanadi, predsednička palata u Bakuu (Azejberdžan)...

Dr Aleksandar Veg: RoTech je firma sa dugogodišnjim iskustvom u projektovanju i proizvodnji mašina za balansiranje i opreme za vibrodijagnostiku. Osnovali su je prof. dr Aleksandar Veg i Aco Gobeljić dipl.maš.ing. 2000. godine. RoTech je nosilac patentnih prava više originalnih rešenja sistema za dinamičko uravnotežavanje i poseduje kompletnu proizvodnu dokumentaciju za čitavu paletu industrijskih balans mašina. Tokom poslednjih 20 godina, više od 800 uređaja i mašina je izrađeno po ovim patentima i nalaze se u primeni širom teritorije bivše Jugoslavije i u inostranstvu.

Profesor dr Obrad Zelić je tvorac patenta novog antiseptičnog rastvora za saniranje inflamacije usta i ždrela - Ozosept (1993) i Ozosept-gela (1999). Ozosept rastvor je ušao u svakodnevnu kliničku i ambulatnu praksu u našoj državi, kao i u većini zemalja ovog regiona. Rukovodio je (od 1989. do 2001.) dizajniranjem, pretkliničkim i kliničkim studijama u proizvodnji i primeni prve domaće veštačke kosti (Aldovit-1).

Bračni par Stevan i Mirjana Oberknežev iz Novog Sada, nagrađivani su za tehnologiju eliminacije vlage iz građevinskih objekata kod kojih su debljine zidova veće od metra. Zahvaljujući njima i njihovoj tehnologiji, vlaga je iskorenjena u više od stotinu zdanja u zemlji i okruženju, a metod je primenjen i na stubovima Gradske kuće, tri kapele u Novom Sadu, ali i uzgradi Muzičke akademije "Franc List" u Budimpešti.

Miloš Lopar: Društvo za proizvodnju inovativnih proizvoda (proizvodnja prsluka za vodeni i avio saobraćaj). Automatski prsluk za spasavanje na vodi, univerzalna veličina (deca i odrasli), dve nezavisne komore, dva automata za naduvavanje Lopar, signalno svetlo za noćno lociranje, reflektujuće trake SOLAS i pištaljka. Iako već postoje slični proizvodi ovog tipa u svetu, prsluk za spasavanje je originalan po tome što ga uređaj u njemu automatski, padom u vodu, naduva i to svega za pet sekundi.

Profesor Grujičić Vladimir - Jedan od mnogo puta nagrađivanih patenata profesora Velimira Grujičića je EKO muštikla za odvikavanje od pušenja. Ekovel Step Correct podešavajući ortopedski ulošci za korekciju stopala su patent za koji je dobio najviše priznanja na domaćim i međunarodnim smotrama pronalazača. Na Briselskoj izložbi pronalazaka Eureka 96, dodeljena mu je specijalna nagrada "Tantemalis", a kasnije i mnoge druge međunarodne nagrade.

Dr Nenad Šušić je patentirao sistem za sanaciju klizišta u urbanim sredinama. Pronalazač godine i dobitnik zlatne medalje IENA Međunarodnog sajma inovacija u Nirnbergu.

Novi geokonstruktivni sistem čine dva elementa: kontinualni potporni zid i "zavesa" od šipova. Potporni zid postavlja se na vrh šipova, a sistem funkcioniše tako što jedan deo bočnih pritisaka tla prima potporni zid, a drugi deo šipovi. Ovakav sistem može da prihvati veće bočne pritiske tla.

Predrag Pešović - Inovacije ovog majstora za pronalaske koriste se danas u više od 30 zemalja. U svetu prepoznatljive "nautilus" ventile sa ekološkom gumicom, zatim tuš-ručice koje štede vodu, hidromehaničke masažere, "zdrave" slavine od plastike urađene bez hroma, kalaja i drugih teških metala, kao i baterije za vodu.

Prodao je prava na proizvodnju i Britancima, Švajcarcima, Holanđanima, Nemcima. Retko ko zna da su čak i stolice na našim najvećim stadionima delo njegovih misli. Krajem 70-ih postao je proizvođač alkica za golubove. Pešović, kao jedini koji se bavio tim poslom u zemlji, zaradio u to vreme stotine hiljada maraka.

Profesor dr Milorad Mitković iz Niša osvojio je medalju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za pronalazak spoljni fiksator skeleta. Sistem za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime posle ispitivanja u našoj zemlji, Nemačkoj i Švajcarskoj, primenjen je na preko 20.000 pacijenata u zemlji i inostranstvu.

Za vreme rata "spoljni fiksator Mitković" bio je spasonosan za 3.500 ranjenika. U mirnodopskim uslovima rutinski se primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta i donosi velike uštede zdravstvenim fondovima.

Dr Dušanka Mandić je osmislila medicinska sredstva zasnovana na permanentnom magnetnom polju: zakrivljena savitljiva magnetna traka i površinski unipolarno orijentisana elastična magnetna traka. Deluje stimulativno na zrele, zdrave ćelije da se efikasnije i brže obnavljaju. Najčešće se leče bolesti koštano-zglobnog sistema, gde je uspešnost u terapiji 67-69 odsto, a zatim bolesti krvnih sudova gde je uspešnost u terapiji 30-40 odsto. Kod vađenja stranih gvožđevitih tela oko 60 odsto se izvuče na površinu u vremenskom periodu od 4,5 meseci.

Strawberry energy je mlada srpska kompanija koju pokreće jednostavna vizija: učiniti da obnovljivi izvori energije budu dostupni svim ljudima. Do sada najuspešniji projekat kompanije jeste prvi na svetu Javni solarni punjač za mobilne uređaje.

Za ovaj izum, Strawberry energy je osvojio prvo mesto u kategoriji smanjenja javne potrošnje na manifestaciji "Nedelja održive energije 2011" u Briselu.

(S.V.)