Vlada Srbije traži hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN

Aleksandar Vulin je rekao da će Vlada Srbije zatražiti zasedanje Saveta bezbednosti UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, rekao je da će Vlada Srbije zatražiti održavanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno političke situacije na Kosovu i Metohiji.

On je, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja bezbednosne političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Ðakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je kazao, još nigde nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu ovakvih skandaloznih i vandalskih dešavanja.

Vulin je kazao da smatra da mora da zabrine čitavu međunarodnu zajednicu najava prelaska kosovskih bezbednosnih snaga u kosovku vojsku.

- To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohijie. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor - poručio je Vulin.

On je istakao da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti na temu poštovanja Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Nasilje, prema njegovim rečima, kao da je postalo svakodnevnica na Kosovu i Metohji, usmerena prema Srbima.

S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija Vlade Srbije, zabrana ulaska ministara Vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnja neshvatljiva, nemoguća za opravdati, zabrana ulaska predstvanicima DS S-a.

(Telegraf.rs / Tanjug)