Dačić: Probleme u BiH rešavati mirnim putem

Srpski premijer komentarišući situaciju u BiH, rekao je da je veoma važno da se sukobi reše mirnim, sporazumnim putem

Srpski premijer Ivica Dačić poručio je, povodom najnovijih događanja u Federaciji BiH, da treba sačuvati mir i stabilnost u celom regionu i istakao da je važno da se problemi rešavaju mirnim putem, jer, kako je rekao, jedna varnica je ponekad dovoljna da se izazove nestabilnost. Takođe, premijer nije komentarisao izjave predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, jer "Srbija garantuje i podržava Dejtonski sporazum"

- Mi ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari BiH, želimo da se ti problemi rešavaju dogovorom, da se rešavaju bez sukoba. Želimo sve najbolje BiH, ne samo Republici Srpskoj nego i Federaciji, čak smo i planirali da uskoro održimo prvu zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, ali ne znam koliko će to sad biti moguće - rekao je Dačić za agenciju Anadolija, preneo je radio Sarajevo.

Dačić, kako se navodi, nije želeo da komentariše izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer Srbija garantuje i podržava Dejtonski sporazum, po kojem BiH postoji sa dva entiteta i tri konstitutiva naroda.

- Želja nam je da Balkan bude stabilan, a to znači da se ovakvi problemi rešavaju mirnim putem i dogovorom, a ne izazivanjem nestabilnosti - istakao je Dačić.

Premijer je upozorio da ponekad ovakve stvari mogu da dobiju i mnogo šire dimenzije nego što to u početku izgleda.

(Telegraf.rs / Tanjug)