Anonimusi: Boško Jakšić i Veran Matić rade za Stratfor

Novinari tvrde da je saradnja s tom organizacijom bila strogo poslovna i bez novčane nadoknade

Grupa "Anonimusi Srbija" objavila je na svom Fejsbuk profilu spisak imena novinara i njihovih elektronskih adresa iz Srbije, koji su "zaposleni" u američkoj organizaciji Stratfor, koja se bavi geopolitičkim istraživanjima.

Na spisku se nalaze urednici RTV B92 i  novinar Politike Boško Jakšić. Ovaj spisak je deo od pet miliona imena i mejlova do kojih je došao sajt Vikiliks. Novinari iz Srbije, koji se nalaze na spisku, kažu da nisu bili plaćeni od Stratfora, uz napomenu da je saradnja s tom organizacijom bila strogo poslovna i bez novčanih nadoknada.

Veran Matić, bivši glavni i odgovorni urednik RTV B92, jedan je od onih čije se ime nalazi na spisku. On u izjavi za Telegraf.rs demantuje da je bilo ko od novinara te kuće bio plaćen od strane Stratfora. Matić ističe da je odnos s pomenutom kompanijom bio baziran na međusobnoj poslovnoj saradnji, bez ikakvih novčanih nadoknada.

- Uspostavili smo komunikaciju u jesen 2009. kako bismo dobili dozvolu za prenošenje autorskih tekstova, analiza i vesti koje Stratfor postavlja na svom portalu. Dobilil smo dozvolu za prenošenje, ali nam je ponuđena šira saradnja, da možemo da radimo intervjue s njihovim analitičarima, a da oni zauzvrat koriste sadržaje B92 sajta. Ako su potrebna pojašnjenja, tu su bile i dodatne informacije kroz lični kontakt s novinarima i urednicima koji su navedeni u popisu. Ti novinari su dobili Stratforov nalog kako bi mogli da pristupe tekstovima za koje je potrebna pretplata. Nikakve finansijske kompenzacije nisu predviđene u okviru ove saradnje - tvrdi Matić.

Pretplate na tekstove ove agencije su veoma skupe, pa sam kao urednik spoljne rubrike rado prihvatio da besplatno preuzimamo njihove tekstove, analize i intervjue. Ponudu smo dobili od našeg čoveka koji radi za njih i to je za medij koji je u problemu sa izdvajanjem novca za takve namene mnogo značilo. Radi se o poslovnoj saradnji, ja nisam plaćen od Stratfora za tu saradnju. To je glupost i besmislica - ističe Jakšić.

(I. M.)