INTERVJU, ZORAN BABIĆ: Većina potpredsednika SNS-a su za parlamentarne izbore!

Šef poslaničkog kluba SNS-a otvoreno o tome koliko bi koštali vanredni parlamentarni izbori i kako je većina potpredsednika naprednjaka za njihovo održavanje

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić za Telegraf.rs otvoreno o parlamentarnim izborima, o podršci Međunarodne zajednice, kao i o tome da oni ne bi bili skuplji već jeftiniji za Srbiju i o pozivu koji je dobio iz Sjedinjenih Američkih Država.

uvažiti većinski stavove potpredsednika i većine članova predsedništva a i samog članstva da se oni održe u isto vreme kada i beogradski?

- Najglasniji sam zagovornik održavanja izbora na svim nivoima. Većina potpredsednika takođe smatra da parlamentarni izbori treba da se održe kada i beogradski ali konačna odluka biće doneta na sednici najvišeg organa stranke, odnosno predsedništva. Predsednik SNS se ponaša odgovorno i sagledava mnogo bolje celokupnu političku situaciju od svih nas i zato će njegova odluka biti presudna. Siguran sam da bi evropski put Srbije bio brži kao i donošenje reformskih zakona koje treba uskladiti sa EU ukoliko bi Srpska napredna stranka koja uživa veliko poverenje u narodu imala 180 poslanika u parlamentu.

- A šta je skuplje, da Srbija tapka u mestu i ne sprovodi reforme onom brzinom kojom bi trebalo, ili da imamo izbore na svim nivoima? Objedinio bi se trošak kada bi u isto vreme bili održani i parlamentarni i beogradski izbori, a kampanja bi bila najkraća moguća.

- Izbori su unutrasnja stvar svake države i ne vidim šta bi tu bilo sporno. Pozicija Srbije u MZ ima rastući trend, radimo na realizaciji Briselskog sporazuma i donosimo zakone u skladu sa EU. Dakle, SNS pokazala se kao dobar partner u međunarodnim okvirima, a vodimo se isključivo ineresima građana Srbije.

- Problem je što Demokratska stranka koja se trenutno nalazi u potpunom rasulu, pre podne govori da im odgovaraju izbori, a po podne su protiv njihovog održavanja. Korektno je da opozicija zatraži izbore, a ne da iz sopstvenog straha od rezultata koje bi napravili,panicno menja stav.

- U vasem pitanju ne slažem se sa konstatacijom da druge stranke imaju taj prefiks jer niko nema eksluzivno pravo na zalaganje za socijalni dijalog. Srpska napredna stranka brine o svim građanima Srbije, pa isto tako i o penzionerima. Donećemo zakon o reformi penzionog sistema, radimo intezivno na socijalnom dijalogu i na usaglašavanju novog Zakonu o radu.

- Neozbiljno bi bilo da bez odluka naših političkih organa izlazimo sa imenima i licitiramo ko će biti budući gradonačelnik. Da smo izasli sa imenom nekog od naših kandidata sigurno bi usledila medijska hajka, tako da treba sačekati i zvanično raspisivanje izbora pa izaći sa imenom kandidata.

- Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo CESID, nivo poverenja građana Srbije u parlament je drastično skočio. Pored donošenja niza sistemskoh zakona u njemu je uspostavljena po prvi put i kontrolna funkcija.Uvedena je i parlamentarna disciplina najviše zahvaljujući predsedniku skupstine Nebojši Stefanoviću. Ipak, čeka nas još dosta posla kako bi na putu Srbije ka EU uskladili sto više zakona. Mislim da smo ozbiljnim pristupom u usklađivanju tih zakona dobili i veliku naklonost Međunarodne zajednice.

- Nemam tu informaciju. Dobio sam poziv na svoje ime, s obzirom da obavljam funkciju predstavnika SNS u republičkom parlamentu, i ja ću se tom pozivu svakako odazvati.

(Telegraf.rs)