ZAPANJIĆETE SE: Da li znate koliko u Srbiji ima političkih partija?

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu registrovano je 97 stranaka, uprkos tome naša zemlja nema jaku opoziciju koja bi mogla da se izbori sa problemima

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu registrovano je 97 partija, poslednja je upisana Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, ali među njima, tvrde analitičari, nema snažne i uspešne opozicije.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone smatra da je veoma važno da Srbija ima jaku opoziciju, mada, dodaje, trenutno je i u Nemačkoj slična situacija.

Snaža opozicija Srbiji je potrebna, objašnjava, zbog procesa evropskih integracija i promena koje će se dešavati u društvu.

- Mislim da opozicija u Srbiji trenutno nije dovoljno jaka...I u društvu i u samim političkim partijama treba da bude više diskusije o tome kako da se reše brojni problemi u državi. U partijama mora da bude diskusija o tome koji su najbolji pravci da se ide napred - kaže u izjavi Tanjugu Bone.

U trenutnoj najjačoj opozicionoj stranci, Demokratskoj, dodaje je Bone, još nisu naučili sve lekcije nakon poraza na prethodnim izborima.

- Mislim da je DS još u procesu učenja, koji je tek počeo, a to uključuje i javnu raspravu, ali i raspravu unutar same partije - istakao je Bone.

Za programskog direktora Cesida Ðorđa Vukovića situacija u kojoj SNS samostalno osvaja više do 40 odsto glasova veoma sužava prostor bilo kojoj drugoj da joj konkuriše.

U izjavi Tanjugu on, međutim, tvrdi da naprednjaci uspeh duguju ne samo svojoj snazi već i slabostima opozicije, te konstatuje da ozbiljnije konkurencije SNS-u neće biti dok neka druga stranka ne stigne do 30 odsto podrške građana.

I on kao slabost DS vidi njihovo nesnalaženje u ulozi gubitnika na izborima niti u ulozi opozicije, ali, dodaje, padu njihovog rejtinga doprinosi i činjenica da su vlast preuzeli u jeku ekonomske krize, da građani i dalje imaju o njima negativnu percepciju, te da je nihovoj poziciji doprinela i SNS.

(Telegraf.rs / Tanjug)