Nikolić: Srbija za celovitu BiH, ali da RS ne bude ugrožena

- Evropa bi trebalo da pomogne Bosni i Hercegovini da reši probleme funkcionisanja državnog sistema i da omogući da ta zemlja uđe u dinamičniji tempo evropskih integracija - naglasio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inckom da Srbija podržava celovitost BiH, a da neće dozvoliti da Republika Srpska bude na bilo koji način ugrožena, što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

- Evropa bi trebalo da pomogne Bosni i Hercegovini da reši probleme funkcionisanja državnog sistema i da omogući da ta zemlja uđe u dinamičniji tempo evropskih integracija - naglasio je predsednik Srbije.

- EU je najbolje rešenje za zemlje Balkana - rekao je predsednik Nikolić i dodao da možda izgleda idealno kao pre deset godina, ali je jedina organizacija koja može da omogući bolji život sa sve građane regiona.

- Želeo bih da istaknem da se u okviru svojih nadležnosti zalažem za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i poštovanje njenog ustavnog uređenja. Spreman sam da zaštitim i državu i entitete u skladu sa Dejtonskim sporazumom - podvukao je Incko.

Tokom razgovora je konstatovano da je Evropska perspektiva Balkana najbolji put za ostvarenje trajnog mira i održivog razvoja u regionu, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)