Sprečen pokušaj puča u SPC!

Ministar vera Bogoljub Šijaković pokušao da penzioniše vladiku bačkog Irineja Bulovića. Sve stopirao patrijarh Irinej

Državni sekretar u Ministrastvu vera i dijaspore Bogoljub Šijaković, bez znanja patrijarha Irineja, organizovao je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića s mlađim vladikama iz Srbije i zemalja regiona kako bi penzionisali vladiku bačkog Irineja Bulovića, koji se poslednjih meseci u nekoliko navrata zamerio Demokratskoj stranci,  pre svega napristajanjem na ustupke u vezi s Kosovom, objavljuje list "Alo".

- Na sastanku je trebalo da se razgovara o penzionisanju nekih vladika i podeli eparhija, a Šijakoviću je posebno stalo da bude sklonjen Irinej Bulović. Jednim delom zbog toga što se vladika s vlašću, pre svega sa DS, sukobio zbog Kosova, obeležavanja 70-godišnjice Novosadske racije i Zakona o restituciji. Šijaković, koji je do prošle godine bio ministar vera, ima i lični razlog da se otarasi Bulovića, a to je što "puca" na njegovu poziciju dekana Bogoslovskog fakulteta u Beogradu -  tvrdi izvor beogradskog lista.

Razgovor je otkazan, zvanično iz tehničkih razloga, a zapravo zbog toga što se patrijarh Irinej žestoko naljutio kada je čuo da se tako nešto radi i zabranio je održavanje sastanka. Iza patrijarha stao je i Sinod, čiji je portparol vladika bački.

(Telegraf.rs / zvor: "Alo")