Stefanović: Zakonom štitimo trudnice, decu i porodilje

- Dešavalo se da neki poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa tako nisu mogli da overe zdravstvene knjižice i ostvare jedno od osnovnih prava - kaže predsednik Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o Predlogu zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja. Taj zakon bi tim kategorijama stanovništva trebalo da omogući zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su im overene zdravstvene knjižice, pošto su prethodno iskoristili mogućnost da postavljaju pitanja vladi i nadležnima.

Predlagač zakona, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, rekao je da je posebnu zaštitu majki, trudnica i dece predvideo i Ustav Srbije, a da se predloženim zakonom čini korak dalje.

- Dešavalo se da neki poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa tako nisu mogli da overe zdravstvene knjižice i ostvare jedno od osnovnih prava. To ne znači oboliranje onih poslodavaca koji nisu uplatili doprinose, ali ne želimo da oni koji nisu svojom krivicom dospeli u tu situaciju snose odgovornost i posledice - rekao je Stefanović.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da su zbog teške ekonomsko-finansijske situacije koja je dovela do toga da veliki broj pravnih subjekata nije u mogućnosti da izmiruje dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje najosetljivije kategorije stanovništva, kao što su deca, trudnice i porodilje, ostale bez zdravstvene zaštite iako su osigurani.

(Telegraf.rs / Tanjug)