ČEPURIN: Granice Balkana pod znakom pitanja!

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da Balkan nije najstabilniji region u Evropi i da i dalje postoji opasnost od potencijalnih sukoba

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da Balkan nije najstabilniji region u Evropi i da i dalje postoji opasnost od potencijalnih sukoba.

- Ovde postoji vrlo protivurečna tendencija daljeg razvoja (događaja) i dalje se razvija potencijal konflikata - izjavio je Čepurin otvarajući međunarodni skup "Balkanski ratovi u svetlu geopolitike u 21. veku".

Takva situacija, prema njegovim rečima, zahteva veoma pažljiv pristup. Podsećajući na burnu istoriju Balkana u 20. veku, Čepurin je rekao da ta istorija traje i dan danas i da je povezana s aktuelnim ojačavanjem rusko-srpskih odnosa.

- Oni koji žele da naruše ovu mnogovekovnu istoriju mogu imati uspeha samo u nekim trenucima, ali, objektivno govoreći, sve uvek dolazi na svoje mesto - poručio je Čepurin.

On je primetio da u poslednje vreme ima onih koji sumnjaju da su Balkanski ratovi bili oslobodilački i označili kraj viševekovne otomanske dominacije na jugu Evrope.

- Granice takozvanih balkanskih zemalja se i dan danas aktivno razmatraju - rekao je Čepurin.

On je podsetio da su se velike države po odlasku Otomanske imperije sa Balkana uključile u borbu za širenje svog uticaja u regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)