DEVENPORT: Kosovski Srbi da izađu na izbore

Zajednički stav država članica Unije, koji se zasniva na zaključcima Evropskog saveta, sada je da se nastavi normalizacija i napredak u odnosima Beograda i Prištine

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je zadovoljan time što srpsko rukovodstvo ohrabruje kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore i da izaberu svoje predstavnike i buduće vođe.

- To je šansa da mogu biti izabrani ljudi koji će braniti interese stanovništva na Kosovu u budućnosti. Neizlazak na izbore nije ni u čijem interesu - kazao je Devenport u intervjuu "Politici".

Istakavši da EU nema nove uslove za početak pregovora sa Srbijom, planiranim najkasnije u januaru, Devenport navodi da je zajednički stav država članica Unije, koji se zasniva na zaključcima Evropskog saveta, da se nastavi normalizacija i napredak u odnosima Beograda i Prištine.

On očekuje još i napredak po pitanjima kao što je stvaranje povoljnije klime za strana ulaganja, donošenje novog zakona o radu, kao i da se uproste procesi, posebno za izdavanje građevinskih dozvola.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)