Tači: Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna država

Premijer Kosova tvrdi da će to biti moguće zbog brojnih međunarodnih dokumenata. Ova ideja biće izneta i na sledećem sastanku delegacija Beograda i Prištine

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da će Kosovo u regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država. Tači tvrdi da će se to postići pominjanjem Deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ova ideja biće izneta i na sledećem susretu delegacija Kosova i Srbije.

- Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, uz pominjanje Rezolucije o proglašenju nezavisnosti Kosova, koja je doneta 17. februara 2008; mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji je potvrdio da je proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom, kao i Rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244, izjavio je Tači za albansku televiziju "Top čanel".

Tači je nagovestio da je takav sporazum postignut juče u Prištini, tokom sastanaka zamenika državnog sekretara SAD Vilijama Bernsa sa najvišim zvaničnicima Kosova.

Evropska unija saopštila je da će sledeći susret delegacija Kosova i Srbije u pregovorima o tehničkim pitanjima biti u utorak, 21. februara. Predstavnici Kosova će na tom sastanku, gde će regionalno predstavljanje biti jedina tema, izneti predlog kakav je danas predstavio Tači.

(M. Stojanović / Beta)