LJAJIĆ: Podržavaće nas više od 128 poslanika

Lider SDPS tvrdi da rekonstrukcija Vlade neće biti kozmetička, jer će doći pola novih ljudi, ali nije želeo da govori o novim imenima. On je naglasio i da bi bio luksuz da posle toga dođe do vanrednih izbora

Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić ne veruje da je "on bio razlog izbacivanja" Dinkića iz Vlade, uveren je da će zakonske predloge podržavati i više od 128 poslanika i poručuje da bi bilo politički korektno da svi koalicioni partneri učestvuju u izmeni Zakona o ministarstvima čime bi se uvažio novi odnos snaga nakon izlaska URS iz Vlade.

- Naravno, ne očekujemo bitno drugačiju raspodelu u ministarstvima, jer će dve ključne stranke vladajuće koalicije verovatno podeliti resore koji su do sada pripadali URS, ali sasvim sigurno da bi bilo, pre svega, politički korektno da se uvaži novi odnos snaga koji imamo i u Vladi i u parlametu i da, ako ništa drugo, svi koalicioni partneri učestvuju u izmeni Zakona o ministarstvima, posebno imajući u vidu nadležnosti pojedinih ministarstava - rekao je Ljajić u intervjuu Tanjugu.

Ljajić, čiji je deo ministarstva tražio Dinkić pre nego što su SPS i SNS odlučili da nastave bez URS, ponavlja da bi, u slučaju da je taj zahtev prihvaćen "bez ikakve ljutnje", napustio Vladu jer ne želi da učestvuje u "političkoj trgovini i namirivanju koalicionih partnera" niti da bude kolateralna šteta.

- Činimo sve da u januaru imamo početak pregovora sa EU. Kad kažem sve, mislim pre svega na implementaciju briselskog sporazuma, jer je to u našem interesu i zato što Srbi na KiM na taj način dobijaju vrlo jasne međunarodne instrumente, mehanizme i garancije za zaštitu svojih prava i za legitimnu borbu za unapređenje tih prava -  istakao je Ljajić.

On očekuje da će Beograd i Priština do 8. avgusta postići resenje za telekomunikacije, jer, dodaje, suštinski smo se manje-više sve dogovorili, a nesporazum je nastao u toj jednoj reči, zbog čega je uveren da će tekst sporazuma biti dogovoren do tada.

Pozivni broj za Kosovo je, kako kaže, načelno dogovoren, dve strane imaju okvirni sporazum koji, objašnjava, treba da proizvede akcioni plan sa rokovima, dinamikom, nosiocima tih aktivnosti i kako bi cela stvar trebalo da izgleda.

- Sa Crnom Gorom, na primer, nismo imali nikakvih problema nakon mirnog razlaza, pa je taj tranzicioni period oko prenosa broja trajao više od dve godine - podsetio je Ljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)